SDP BiH: Razmotriti ukidanje državnog Doma naroda

Radiosarajevo.ba
SDP BiH: Razmotriti ukidanje državnog Doma naroda
Foto: Fena / Sjednica predsjednišva SDP BiH

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine je na danas održanoj sjednici izrazilo podršku građankama i građanima Mostara, u nastojanjima da se izbore za otklanjanje decenijske nepravde u režiji SDA i HDZ BiH, kao osnovnih krivaca za trenutno stanje i kočničara uspostave demokratskog izbornog modela u ovom gradu.

Konstatirano je da umjesto rješavanja problema izbora u Mostaru, na sceni imamo "mostarizaciju" Bosne i Hercegovine i entiteta Federacija BiH u režiji istih aktera, podržanih SNSD-om na državnoj razini.

Očito je da vladajuće etničke stranke nemaju niti viziju niti želju da osiguraju uspostavu funkcionalnog demokratskog sistema. Demokratski, mandatni princip rada na svim razinama postepeno nadomještaju apsolutističkom vladavinom svojih kadrova, uz potpuno zanemarivanje, pa čak i falsifikovanje izbornih rezultata i volje građana.

Kako bi se, što hitnije, u potpunosti konstituirao Predstavnički dom Parlamenta FBiH, Predsjedništvo SDP BiH je odlučilo da će u rukovodstvo ovog Doma kandidovati Miru Grgić za potpredsjednicu PDFBiH iz reda srpskog naroda.

Na sjednici je još jednom izražen nedvosmislen stav da odustajanje od ANP-a i NATO puta Bosne i Hercegovine ne smije uopće biti predmet rasprave oko uspostave nove državne vlade. Pozvane su stranke u novoj većini koje deklarativno zagovaraju NATO put Bosne i Hercegovine da razmotre sve zakonske opcije za slabljenje političkih snaga koje nameću odustajanje i blokadu NATO puta države, uključujući raspuštanje Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na sjednici su osuđeni neutemeljeni i neistiniti stavovi predsjednika Republike Francuske u vezi sa Bosnom i Hercegovinom. Predsjedništvo SDP BiH poziva Predsjedništvo BiH i diplomatsko predstavništvo naše države da poduzmu odlučne diplomatske korake u zaštiti dostojanstva i interesa naše države, te tačnom informiranju dužnosnika i javnosti Francuske o prilikama u našoj državi.

Također, Predsjedništvo SDP BiH je podržalo stavove Karen Pierce, ambasadorice Velike Britanije u UN-u. Ohrabrujućim je ocijenjen zahtjev za pojačanim angažmanom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a naročito podrška Velike Britanije aktiviranju bonskih ovlasti Visokog predstavnika sa ciljem štićenja suvereniteta i funkcija države, te zaustavljanja stagnacije demokratskih procesa i političkog ugrožavanja zemlje.

Jednako tako, izražena je saglasnost sa stavovima Matthewa Palmera, specijalnog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan, koji je u američkom Senatu pohvalio rad Vlade Kantona Sarajevo kao jedne od rijetkih svijetlih tačaka na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije