SDP podnosi krivičnu prijavu zbog postavljanja spomenika Draži Mihailoviću

Radiosarajevo.ba
SDP podnosi krivičnu prijavu zbog postavljanja spomenika Draži Mihailoviću
Foto: Arhiv / Ilustracija

Socijaldemokratska partije Bosne i Hercegovine će povodom podizanja spomenika Draži Mihajloviću podnijeti prijave o počinjenju krivičnog djela Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, odnosno djela Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje iz člana 359. Krivičnog zakona Republike Srpske.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

Prijave će biti podnesene protiv organizatora i izvršitelja čina izrade i postavljanja spomenika četničkom zločincu, kao i protiv odgovornih lica u Općini Bileća koja su izdavanjem dozvola za postavljanje spomenika i drugim radnjama omogućila počinjenje krivičnog djela.

Napominjemo da je spomenik fašističkom zločincu izgrađen na lokaciji na kojoj se nalazio spomenik palim partizanima koji je uklonjen, što predstavlja dodatnu otežavajuću okolnost i sramotu po Bileću i čitavu državu Bosnu i Hercegovinu.

Smatramo da uporedni porast afirmisanja ustaškog i četničkog fašističkog pokreta nije slučajan, s obzirom da se radi o komplementarnim ideologijama, koje se suštinski međusobno dopunjavaju.

Posebno je uvredljivo i bešćutno to što se tzv. svečanost podizanja spomenika četništvu podudara sa obilježavanjem Dana bijelih traka u Prijedoru, što ne smatramo slučajnošću.

Nedvojbeno je da će ovi postupci naći svoje mjesto u budućim Mišljenjima Evropske komisije o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za pristupanje EU, te nas dodatno udaljiti od kandidatskog statusa i EU uopste.

Na kraju, od pravosudnih organa države Bosne i Hercegovine očekujemo poduzimanje svih nužnih koraka u skladu sa zakonom na suzbijanju djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti koje promotori fašizma u Bosni i Hercegovini kontinuirano provode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije