SDA: Ne damo narednih 100 dana vlasti u KS

Radiosarajevo.ba
SDA: Ne damo narednih 100 dana vlasti u KS
Arhiv / Kantonalni odbor SDA: Vlada KS pokazala površnost i nespremnost za ozbiljan rad

Kantonalni odbor SDA održao je danas u Sarajevu pres-konferenciju na kojoj je bilo riječi o novoj vlasti u Kantonu Sarajevo.

Predsjednik KO SDA Asim Sarajlić komentirao je nedavno predstavljanje 100 dana vlade KS.

"Ovo što oni danas rade i što je na sceni jeste klasična scena kadroviranja i oni se samo time bave. Nijedno otvoreno pitanje nisu načeli, nijedan otvoren projekat nisu pokrenuli", kazao je Sarajlić.

Osvrnuo se i na stranku Narod i pravda, koja je otvoreno upućivala kritike na račun SDA.

"Oni su prije izbora nastali iz SDA, i ušli su u vlast sa ljudima s kojima su do jučer bili na suprotnim stranama", kazao je Sarajlić.

Osvrnuo se na prvih 100 dana Vlade KS.

"Obećali su eksperte, nova lica i nove ljude, ali sve se svelo na kadrovska rješenja ovih šest stranaka. Mi smo ukazivali na kršenje zakona i statuta. SDA neće sjediti skrštenih ruku, mi ćemo zarad građana učiniti sve da ovoj vlasti ne damo narednih 100 dana", kazao je Sarajlić. 

Posebno se obratio i predsjedavajućem Skupštine KS Elmedinu Konakoviću.

"On govori kako je na njegovom kabinetu ušteđeno nekoliko stotina hiljada maraka, a ja ga pitam za šta idu ti novci", kazao je Sarajlić.

Načelnik općine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić, govorio je o odnosu vlasti KS prema načelnicima i gradonačelniku ovog grada.

"Ovo je 100 izgubljenih dana za KS. Mi znamo šta znači tri mjeseca za pripreme projekata. Najveći problemi koji građani KS imaju jeste saobraćajna infrastruktura, a nikakvih projekata nemamo. Ova vlada nema nikakvih eksperata, oni samo mogu ponuditi mišljenja stranih ekperata. Možda najbolju sliku odnosa vlasti KS sa lokalnim vlastima jeste da na dodjelu Šestoaprilske nagrade nije došao niko iz Vlade KS", kazao je Efendić.

Efendić se osvrnuo i na smjenu komesara Mevludina Halilovića.

"Umjesto da podrže MUP KS u turbulentnom vremenu kada se ubijaju policajci i vrši potraga za Edinom Gačićem, oni mu "sijeku glavu". Vidimo i formiranje rezervnog sastava MUP-a RS, i sigurnosna situacija nimalo nije povoljna, a smjenjuje se prvak policije", kazao je Efendić.

Predsjednik Kluba SDA u Skupštini KS Mahir Dević govorio je o odnosu vladajuće koalicije u KS na sjednicama Skupštine prema SDA.

"Ne sjećamo se da se ikada zastupnicima gasio mikrofon, da se oduzimala riječ. Mi smo zahtijevali i hitne sjednice nakon poplava, što se nije desilo. Onda smo imali priliku da vidimo i smjene direktora koji su kadrovi SDA. Mi svjedočimo ustvari 100 dana nepotizma i populizma", kazao je Dević.

Kritizirao je i najavljeni Zakon o porijeklu imovine, govoreći kako takav zakon odnosno pravilnik postoji već u Centralnoj izbornoj komisiji. 

"Bojim se da ako ovako nastave, ovo će biti jedan propali mandat", kazao je Dević.

Na pitanje novinara da li će SDA formirati vlast u Kantonu Sarajevo, Sarajlić je kazao da će SDA učiniti sve da nađe političke partnere.

"Mi ćemo pokrenuti inicijativu za smjenom Elmedina Konakovića, i sa novim partnerima pokušat ćemo nametnuti novu većinu u Skupštini KS", kazao je Sarajlić.

Na pitanje novinara da li će u koaliciji u KS, osim DF-a, ući i SBB, Sarajlić je kazao da SDA planira pozvati sve zainteresirane stranke u vlast.

"Ima stranaka koje negoduju u tom bloku već dugo. Imali su i ljudi iz Naše stranke velika očekivanja, pa evo imaju izbore unutar stranke. Za 100 dana oni nisu načeli nikakav problem, nikakav projekat. Nijedan konkretan potez nisu napravili, za vrijeme vladavine Elmedina Konakovića, kao premijera i predsjednika Skupštine, smijenjena su tri komesara, dakle kriza se samo produbljuje", kazao je on.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije