SDA: Zaprepašteni smo reakcijama stranaka iz RS-a

Fena
SDA: Zaprepašteni smo reakcijama stranaka iz RS-a
/ Foto: Fena
Stranka demokratske akcije (SDA) zaprepaštena je žestinom reakcije stranaka koje dolaze iz entiteta RS-a na samu najavu podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije.

U saopćenju se navodi da posebno iznenađuje agresivnost tih reakcija prema SDA i njenom predsjedniku.

Stranka demokratske akcije ističe da pitanje revizije presude "nije stvar jedne političke stranke ni jednog lidera: to je pitanje istine o onome što se dešavalo u BiH u periodu 1992-1995".

"Pitanje revizije presude je pitanje historijske istine i pravde i niko nema pravo, ako se ispune uvjeti za njeno podnošenje, da od toga odustane", navodi se u saopćenju te stranke. 

SDA stoga poziva sve političke stranke u BiH i regionu, da, kaže se u saopćenju, situaciju sagledaju objektivno, i da svoje reakcije zadrže u okvirima razumnog i zakonitog djelovanja.

Dodaje se da u tom slučaju revizija presude „ne može i neće poremetiti odnose u BiH niti u regionu“.

SDA smatra da se "dobri odnosi ne mogu graditi guranjem istine pod tepih već utvrđivanjem činjenica i odgovornosti": "Pozivamo stoga sve da se ponašaju u skladu s međunarodnim pravom, i da Bosni i Hercegovini ne prijete poduzimanjem protupravnih akata zato što konzumira instrumente međunarodnog prava."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije