SDA traži ostavku premijera, Forto tvrdi da je napravio proceduralnu grešku

Radiosarajevo.ba
SDA traži ostavku premijera, Forto tvrdi da je napravio proceduralnu grešku
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Edin Forto

Stranka demokratske akcije (SDA) traži da premijer Kantona Sarajevo Edin Forto podnese ostavku.

Obrazlažući razloge, u saopćenju je SDA navela da je potpredsjednik Naše stranke i premijer Kantona Sarajevo predložio da se profesionalnim zastupnicima u Skupštini KS ukine pravo na primanje zastupničkog paušala, a odmah nakon toga, od Doma naroda Federacije BiH da se lično njemu isplaćuje paušal.

„Iako je imenovan na premijersku poziciju, za koju će uredno primati visoku plaću, Forto za sebe želi priskrbiti paušal s federalnog nivoa. Promotori nove vlasti, premijer Edin Forto i njegov mentor (premijer u sjeni Elmedin Konaković), koji najavljuju da u Sarajevu više ništa neće biti isto, dotakli su moralno dno. Nova vlast u Kantonu Sarajevo, osim neznanja i populizma, te Vlade sačinjene od kumova, rođaka i bliskih prijatelja, ovog puta pokazala je krajnje licemjerstvo“, navodi se u saopćenju iz SDA.

Nakon što je SDA putem saopćenja za javnost zatražila ostavku, premijer KS Edin Forto putem medija poručio da se radi o proceduralnoj grešci.

„Paušala iz Doma naroda sam se odrekao i dok sam imao zasnovan radni odnos u Domu naroda, o čemu imam i pismeni dokaz. Napravio sam proceduralnu grešku slanjem zahtjeva za paušalom prema Domu naroda. Ovu grešku sam ispravio i već uputio dopis Domu naroda FBiH kojim povlačim ovaj zahtjev“, istakao je Forto.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije