SDA se oglasila povodom skandala u Ferhadiji, za sve optužila Konakovića i Fortu

Radiosarajevo.ba
SDA se oglasila povodom skandala u Ferhadiji, za sve optužila Konakovića i Fortu

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) uputio je saopćenje upućeno predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo i premijeru Vlade Kantona Sarajevo, a povodom sramotnog incidenta na obilježavanju 27. godišnjice masakra u Ferhadiji.


„Povodom sramotnog incidenta na obilježavanju 27. godišnjice masakra u Ferhadiji želimo vam ukazati na nekoliko izuzetno važnih činjenica, šokantnih propusta, sramotnih zloupotreba i nezabilježenog skrnavljenja svetog mjesta jednog od najgorih stradanja tokom najduže opsade u historiji ratovanja. Već više od dvije decenije, obilježavanje godišnjice masakra u Ferhadiji protiče dostojanstveno. Najviši državni zvaničnici, porodice žrtava i naši sugrađani su i u najtežim trenucima čuvali dignintet tog mjesta na kojem je prolivena krv nevinih ljudi, naših sestara, braće, naših očeva i majki, naših komšija i sugrađana. Nikada povišen ton, nikada proklinjanje zločinaca, nikada teška riječ nije upućena ni protiv odgovornih za ovaj stravični zločin“, smatraju u SDA.

Dodaju da je jučer ta tradicija i vrijednost nepovratno narušena i oskrnavljena brutalnim ispadom.

„Žrtve su Ferhadiju napustile ponižene i uvrijeđene pokušajem da se iskoristi mjesto i vrijeme za lični obračun i šokantnu politizaciju. Osoba koja je izazvala incident, članica Naše stranke, imala je očite političke namjere, njena galama i vikanje u lice predstavnicima žrtava i pred očima cijele države i grada, imale su, samo i jedino, političke poruke. No, ono što posebno šokira i zabrinjava, gospodo Konaković i Forto, jeste vaša reakcija na ovaj čin skrnavljenja tekovina odbrane i opsade Sarajeva. Vaša šutnja i nedostatak bilo kakve osude gori su i od činjenice da ste dozvolili da se ovako nešto desi“, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije.

Umjesto toga, kako su kazali, pušteni su stranački jastrebovi da u bjesomučnoj kampanji relativizacije pokušaju prebaciti krivicu na sva udruženja žrtava.

„Tobože, kao da se nije radilo o jednoj osobi, stranačkom kandidatu, koja je oskrnavila obilježavanje. Odjednom, vaše partijske junoše 'traže sistemsko rješenje', odjednom treba uranilovkom sva udruženja žrtava jednako okriviti.  Bojimo  se da to govori kako ima mnogo istine u tvrdnjama da se radi o režiranom incidentu kojemu je cilj da zavadi žrtve i ovlada njihovim udruženjima, jer u tome neko od vas ili vaših pijuna vidi priliku da isposluje vlastiti tal i šićar“, kazali su iz SDA.    

Kako su kazali, ovo je pravi pokazatelj pravog odnosa prema svim ostalim svetinjama ovog naroda, ove države, koje se žele opoganiti i protjerati iz javnog diskursa pa i sa kantonalne televizije.

 
Gospodine Konaković, vi se često u javnim istupima pozivate na Armiju RBiH, na odbranu grada, od vas ovakav odnos nismo mogli očekivati i uprkos političkim razlozima, za nas lično i za građane je ovo još jedno veliko razočarenje. Da li vi zbog par fotelja prodajete naše tekovine stranci kojoj, gotovo boljševička ideologija izjednačavanja žrtve i agresora, ne dozvoljava da bude na strani Bosne i Hercegovine“, pitali su iz SDA.

Konakovića su pitali da li bi pristao da bude dio projekta zatiranja i ponižavanja odbrane u kojoj je, kako kaže, i sam, učestvovao.


„Nema ovdje, gospodine Konaković, a znamo da ćete pokušati u javnosti to spinovati, nikakve namjere da se politički obračunavamo sa vama i vašom strankom. Ovdje se radi o zaštiti zajedničkih svetinja. Vi i vaši koalicioni partneri ste ih morali sačuvati politizacije, ali niste to učinili. I o tome šutite. Nadamo se da je to od sramote“, navodi se u saopćenju SDA.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije