SDA, SBB, SDP i DF usaglasili stavove: Na pomolu rješenje problema s Izbornim zakonom

E. H.
SDA, SBB, SDP i DF usaglasili stavove: Na pomolu rješenje problema s Izbornim zakonom
FOTO: Radiosarajevo.ba / Pregovori lidera SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a u Sarajevu o izmjenama Izbornog zakona BiH
Lideri SDA, SBB-a, SDP-a BiH i DF-a postigli su danas načelni dogovor u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, tokom sastanka koji je održan u rezidenciji ambasadorice SAD-a u BiH Maureen Cormack.

Kako su saopćili pojedini lideri nakon ovog sastanka, načelni dogovor postoji, te će u narednom periodu biti kreiran novi prijedlog izmjena Izbornog zakona, koji bi trebali napraviti eksperti iz ove četiri političke partije.

Pregovori lidera SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a u Sarajevu o izmjenama Izbornog zakona BiH - undefined

Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH

 "Mislim da smo mi sa svoje strane napravili iskorak, ustupak, pokazali spremnost na saradnju i iznalazak rješenja, a očekujemo da i ostale partije u FBiH iskažu takav interes, kako bismo konačno došli do rješenje. Cilj je da imamo vlast koja će biti rezultat izborne volje građana. Kada je riječ o međunarodnoj zajedinici, oni su tu samo da razgovaraju s nama, ne navijaju ni za jednu političku partiju, ni za jednog predstavnika političkih partija, ni za jedno rješenje. Vrlo je bitno ovo što smo danas imali, da se dogovorimo kako vidimo ovo dalje rješavanje", kazao je lider SDP-a Nermin Nikšić.

Pregovori lidera SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a u Sarajevu o izmjenama Izbornog zakona BiH - undefined

Fahrudin Radončić, lider SBB-a

I lider SBB-a Fahrudin Radončić složio se sa onim što je kazao Nikšić, te je dodao da je veoma važan današnji sastanak i saradnja ove četiri stranke.

"Mislim da smo imali danas potpuno identičan stav i da smo napravili jedan veliki iskorak. Mi želimo da se koristi popis iz 1991. godine, želimo da pokušamo postići dogovor u vezi s Domom naroda u FBiH, odnosno da postane sličan sa Vijećem naroda u RS-u. Mislim da je to jedna pregovaračka platforma o kojoj se trebaju izjasniti i legitimni predstavnici hrvatskog faktora. Dobro je da smo danas mi dali neke svoje opcije i razmišljanja, ali nije samo do ove četiri stranke, nego i do naših partnera iz hrvatskog naroda. Mi želimo da izmijenimo jurisdikcije Doma naroda, jer je to velika smetnja u funkcioniranju svake federalne vlasti", dodao je Radončić.

Pregovori lidera SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a u Sarajevu o izmjenama Izbornog zakona BiH - undefined

Željko Komšić, lider DF-a

Treći učesnik današnjih pregovora predsjednik DF-a Željko Komšić otkrio je detalje sastanka, te nije krio svoje zadovoljstvo postignutim načelnim dogovorom.

"Jesam zadovoljan. Na kraju krajeva, četiri stranke imaju isti stav, nemojte da bude da četiri bošnjačke stranke imaju isti stav, nemaju četiri bošnjačke stranke nego četiri stranke sa sjedištem u Sarajevu. Složili smo da napravimo jedan koncept na nivou eksperata koji će biti ponuđen za dalje razgovore. Potpuna proporcionalnost, popis iz 1991. godine, unifikacija entitetskih parlamenata na način da ono što imamo u RS, kao Vijeće naroda, bude ustvari na neki način preslikano u FBiH u smislu da se reduciraju nadležnosti Doma naroda. Bilo je razgovora o sprečavanju, tako da kažem 'lažnih' izjašnjavanja, mada je to delikatna priča. To su vrlo delikatne stvari", naveo je Komšić.

Dodao je i kako treba čuti stav HDZ-a, te pronaći tačke na kojima će se susresti, ali da je uvjeren da slijedi kompromis u kojem će "svi pomalo popustiti".

I predstavnici međunarodne zajednice Maureen Cormack, Lars-Gunnar Wigemark, te Matthew Palmer ocijenili su sastanak pozitivnim, istaknuvši da je međunarodna zajednica tu da pomogne da se dođe do kompromisnog rješenja.

Ovo je bio još jedan u nizu sastanaka na kojem se pokušalo doći do zajedničkog rješenja za izmjene Izbornog zakona kojim bi se osiguralo održavanje općih izbora planiranih za oktobar ove godine te implementacija izbornih rezultata.

Rok za usvajanje izmjena Izbornog zakona u oba Doma Parlamentarne skupštine BiH je maj mjesec, u kojem Centralna izborna komisija (CIK) BiH treba raspisati opće izbore.

Podsjećamo, sastanku su prisustvovali lideri SBB-a Fahrudin Radončić, SDA Bakir Izetbegović, SDP-a BiH Nermin Nikšić i DF-a Željko Komšić, uz prisustvo direktora Odjela za južnu i srednju Europu State Departmenta Matthewa Palmera, a na inicijativu američke ambaasadorice Maureen Cormack i šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunnara Wigemarka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije