SDA, SBB i DF dogovorili: Ruši se Vlada KS, a poznata i imena novih ministara

Radiosarajevo.ba
SDA, SBB i DF dogovorili: Ruši se Vlada KS, a poznata i imena novih ministara
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Fahrudin Radončić

Predsjednici SDA, SBB i DF-a, Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić postigli su dogovor na današnjem sastanku u sarajevskom hotelu Bristol.

Kako je rečeno nakon sastanka dogovoren je zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka medijima je kazao da je postignut dogovor od države, FBiH i kantona uključujući i KS.

Dodao je da će zamjenička mjesta u Vijeću ministara BiH preuzeti kadrovi SDA.

Kako je pojasnio u narednom periodu će se dogovoriti i o izboru novog premijera KS, te da će u novoj raspodijeli resora SDA dobiti 7 ministarskih mjesta, SBB tri i dva DF.

Predsjedavajući Skupštine KS bit će iz SDA.

Izetbegović je kazao da novi premijer KS ne bi trebao biti stranački i da će biti zajednički kandidat SDA, SBB-a i DF-a.

Istakao je da će učiniti sve da Vijeće ministara BiH bude imenovano do 23. decembra 2019. godine, a da će ANP otići 24. decembra.

Komšić je kazao da poziva HDZ da otpočne proces imenovanje Vlade FBiH i predloži kandidata za predsjednika FBiH.

Radončić je potvrdio da zajedno idu u koaliciju na nivou države, entiteta i kantona, a da je KS već dogovoren.

Kako kaže, SBB je Vladi KS dao godinu dana i da nije zadovoljan onim što je urađeno. Istakao je da će novi saziv Vlade KS raditi mnogo bolje i boriti se protiv korupcije.

Izetbegović je kazao da će ministrica vanjskih poslova BiH biti Bisera Turković, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, a ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije