SDA: Osuđujemo poziv da kadrovi srpskog naroda napuste pravosudne institucije

Fena
SDA: Osuđujemo poziv da kadrovi srpskog naroda napuste pravosudne institucije
Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije je osudila poziv zvaničnika iz entiteta RS na čelu s Miloradom Dodikom da se kadrovi sprskog naroda povuku iz pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.

SDA smatra da je to poziv, kako navodi, na flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i svjesnu destabilizaciju prilika u zemlji.

"Toga moraju biti svjesni i zvaničnici koji daju takve izjave, jer ako dođe u pitanje Dejtonski mirovni sporazum onda će biti dovedeno u pitanje sve što je njime prihvaćeno, uključujući i entitete koji su nastali u Dejtonu.

Sud i Tužilaštvo BiH, kao i ostale pravosudne institucije u BiH moraju raditi svoj posao isključivo na osnovu ustava i zakona, na bazi utvrđenih činjenica i provedenih dokaza. Svako ko je počinio ratni zločin mora odgovarati bez izuzetka", ističe se u saopćenju iz SDA.

Također iz te stranke smatraju da nije moguće na osnovu političke, medijske i svake druge harange izdejstvovati sudsku presudu za ratne zločine.

"Nije moguće praviti vještačke balanse u suđenjima za ratne zločine, jer nije bilo balansa ni u izvršenju ratnih zločina. Snage koje su vršile agresiju na međunarodno priznatu državu diljem Bosne i Hercegovine su sistematski počinile masovne zločine i genocid i to je bio metod u izvršenju agresije. Armija RBiH je branila BiH od agresije i sistematski je sprječavala i sankcionisala zločine", kaže se dalje u saopćenju SDA.

SDA ističe da su jučerašnje izjave zvaničnika entiteta RS i Srbije "manifestacija politike koja ima za cilj da se izjednači agresor i žrtva i revidiraju historijske činjenice, unatoč brojnim rezolucijama UN-a i presudama Međunarodnog suda pravde, Haškog krivičnog tribunala i Suda BiH".

"Takvi pokušaji nikada neće proći. Jedino se istinom i pravdom i suočavanjem sa činjenicama o ratu u BiH može izgrađivati povjerenje i napredak BiH i cijelog regiona", kaže se na kraju saopćenja SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije