SDA: Osuda revizionističkih komisija Vlade RS-a za Srebrenicu i Sarajevo

Radiosarajevo.ba
SDA: Osuda revizionističkih komisija Vlade RS-a za Srebrenicu i Sarajevo
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Press konferencija u Izbornom štabu
Stranka demokratske akcije (SDA) osuđuje formiranje revizionističkih komisija Vlade Republike Srpske o Srebrenici i Sarajevu.

"To je još jedan u nizu pokušaja da se političkim uticajem izmjeni istina o genocidu i ratnim zločinima u BiH utvrđenih pravosnažnim presudama najviših međunarodnih sudova", poručuju iz SDA i dodaju da nikakva politička komisija ne može poništiti sudske presude.

"Nikakva komisija ne može promijeniti, niti dovesti u pitanje istinu o ratu u BiH koja je dokazana i pravno utemeljena i kvalificirana, niti može izbrisati odgovornost institucija entiteta RS i susjedne Srbije za počinjeni genocid i ratne zločine, utvrđenu presudama koje priznaje cijeli civilizirani svijet

Pozivamo zvaničnike bosanskohercegovačkog entiteta RS i susjedne Srbije da se, umjesto pokušaja revizije historije, konačno suoče sa istinom o počinjenom genocidu i zločinima širom BiH. Samo se time može omogućiti proces izgradnje normalnih odnosna i povjerenja između BiH i Srbije, a radi bolje i sigurnije budućnosti svih naroda", kaže se u saopćenju SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije