Saopćenje / SDA o rastu cijena nafte: Negodovanje građana smatramo opravdanim

11. 06. 2018. u 15:19:00 Radiosarajevo.ba

Shares:629

Povećanje akciza za 15 feninga i rast cijena nafte na svjetskom tržištu ne mogu biti opravdanje da se cijena goriva na benzinskim pumpama u BiH za kratko vrijeme poveća za skoro pola marke, stoga negodovanje građana smatramo opravdanim, navodi se danas u saopćenju za javnost koje su uputili iz Stranke demokratske akcije (SDA).

"Prateći stanje na tržištu, može se opravdano sumnjati i na zakonom zabranjeno kartelsko poslovanje distributera naftom, odnosno dogovaranje cijena i to zavisno od lokacije benzinske pumpe. Indikativno je i da se svaki rast cijena nafte na svjetskom tržištu koristi za nesrazmjerno povećavanje cijena na benzinskim pumpama, dok se u situacijama kada cijena na svjetkom tržištu pada, sistematično odgađa pojeftinjenje", saopćili su iz SDA.

Također, kako su istakli, "SDA ponovo traži od Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada da nadležni inspekcijski organi izvrše provjeru formiranja cijene nafte i naftnih derivata prije i nakon izmjena Zakona o akcizama u BiH i rasta cijena na svjetskom tržištu, jer postoje ozbiljne sumnje o zloupotrebama kako bi se cijene povećale u većem iznosu od nužnog".

Uz navedeno, od resornog federalnog ministra Zlatana Vujanovića traže da što prije poduzme mjere koje mu stoje na raspolaganju, jer "smatramo da su nastupili zakonski razlozi za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena i ograničenja visine maloprodajne marže distributera naftnih derivata".

KOMENTARI (3)