SDA: Obilježavanje dana RS-a je direktan atak na Dejtonski sporazum

Radiosarajevo.ba
SDA: Obilježavanje dana RS-a je direktan atak na Dejtonski sporazum
Jučerašnje obilježavanje 9. januara kao“ Dana RS“ predstavlja grubo kršenje Ustava BiH. To je direktan atak na suverenitet BiH i vladavinu prava, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

"Odgovorna lica u institucijama države i entiteta koja su u tome učestvovala ušla su u sferu izvršenja krivičnog djela. Tražimo od Tužilaštva BiH da ovaj slučaj analizira i da spram ovoga odlučno poduzme odgovarajuće mjere", kaže se u saopćenju.

Izjave zvaničnika o statusu entiteta RS-a kao države predstavljaju direktan atak na  Dejtonski mirovni sporazum, ističu u SDA.

"RS nikada nije bila država i nikada to neće biti. Ona može biti samo multietnički entitet u sastavu države BiH u kojem se moraju osigurati konstitutivnost i ravnopravnost naroda, ljudska prava i jednakost za građane koji u njoj žive. Tražimo odgovor od zvaničnih institucija Republike Srbije, kao jedne od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, u čije ime je na tom skupu govorio bivši predsjednik Srbije", navodi se iz ove stranke.

Zvaničnici  Srbije i entiteta RS-a, kako ističu, moraju biti svjesni da podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma  dovode u pitanje postojanje entiteta RS.

"Jer ako prestane važiti Dejtonski sporazum prvo što će prestati postojati su entiteti koji su nastali u Dejtonu. Napad na mirovni sporazum je napad na mir u regionu", inavodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije