Izetbegović i Čović: Na korak do ulaska u koaliciju na svim razinama

N. Ka.
Izetbegović i Čović: Na korak do ulaska u koaliciju na svim razinama
Foto: Admir Kuburović / Izetbegović i Čović
U prostorijama Stranke demokratske akcije (SDA) danas je održan sastanak predstavnika ove stranke i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BIH).

Nakon sastanka medijima su se obratili predsjednici stranaka - Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

"Još jedan sastanak u dobroj atmosferi. Mislim da smo napravili još jedan korak za ulazak u koaliciju na svim razinama. Na kantonalnom nivou to se već dogodilo. Ostalo je da se napravi neki dogovor među bošnjačkim strankama u narednih deset dana. Do marta bi trebale biti formirane koalicije. Bilo je govora i o prioritetima na koje se trebamo fokusirati. To je europski put, NATO put, oporavak privrede, nova radna mjesta, zaustaviti odlazak mladih. Konstituisanje Doma naroda u federalnom parlamentu, ali i na državnom nivou. Mislim da idemo u pravom smjeru", rekao je Izetbegović.

"Kao što ste čuli, ovo su osnove i tačke oko kojih smo se dogovorili. Želimo i da vanjska politika bude tačno određena, te da što prije formiramo vlast. Mislim da je saradnja ove dvije stranke važna za očuvanje naroda i Bosne i Hercegovine i poboljšanje odnosa. Evropski i NATO put nemaju alternative i svaki predstavnik HDZ-a čvrsto stoji iza toga. Što se tiče Vijeća ministara to moramo odraditi odmah. Što se tiče federalne raznine, čim Središnje izborno povjerenstvo da dozvolu i vjerujem da ćemo imati do kraja tjedna uspostavljen Dom naroda.

Mislim da imamo dovoljno dobre većine i da smo stvorili dobar ambijent. Radili smo danas u korektnoj atmosferi. SNSD je treći partner, to je evidentno, osnova svega će biti socio-ekonomska politika. Kandidatski status BiH za EU trebalo je biti već prošle godine, ali nije uvojen izborni zakon, tako da su iste stvari i danas ispred nas", rekao je Čović i dodao: 

"Ja sam upoznao kolege danas da sam razgovarao i sa gospodinom Dodikom, sa gospodinom i Radončićem, ali o bloku iz bošnjačkog naroda neće odlučivati HDZ, već onaj ko ima legitimitet", rekao je Čović.

"HDZ nikada nije uslovljavao ko će činiti bošnjački korpus, mi ćemo razgovarati sa SBB, PDA i drugim, ali nećemo tražiti da nastupaju kao blok. SDA je rekla da - svima, a stranke SBB i SDA su sarađivale odlično, bilo je nervoze i frustracije od strane gospodina Radončića", zaključio je Izetbegović.

Kako riješiti pitanje NATO-a sa SNSD-om

"Razgovarali smo i dobili smo kao rezultat volje građana srpskog naroda, SNSD je nezaobilazan partner i partner bez kojeg ne može vlast. To je pitanje oko kojeg partneri trebaju pronaći zajednički dogovor. Treba razgovarati. Imamo jasne stavove svi i oko svega možemo razgovarati", rekao je Čović.

"Aktivacija MAP-a kroz godine nije članstvo u NATO-u i nadamo se da će SNSD odustati od uslovljavanja i da ćemo zajedno pronaći put, a samo članstvo u NATO-u je nešto o čemu će biti još rano odlučivati", rekao je Izetbegović.

"Mi i dalje nemamo izbornog zakona, a Ustavni sud nam je to naložio. Nikad više predstavnik hrvatskog naroda, neće dozvoliti da brojniji narod bira predstavnike hrvatskog naroda. Neko se može ljutiti, ali ne smije doći da neko drugi bira. Ovo je jedan pristup traženja partnera i nadam se da će se sve uskoro završiti proces. Da konačno krenemo naprijed", rekao Čović i dodao da će koalicija biti programska, a ne matematička. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije