SDA: Dodikove izjave o migrantskoj krizi su licemjerne

Fena
SDA: Dodikove izjave o migrantskoj krizi su licemjerne
FOTO: Fena / Predsjedništvo Stranke demokratske akcije

Stranka demokratske akcije osudila je, kako navode, licemjerne izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika po pitanju migrantske krize, za koje tvrde da očigledno imaju za cilj samo produbljenje ovog problema.

Ističu da je Dodik duži period deklarativno zagovarao rješavanje migrantske krize, a istovremeno na političkom planu radio je sve da blokira bilo kakvo rješenje.

U SDA smatraju da to pokazuju i njegove posljednje izjave, u kojima se protivi izmještanju migrantskih centara iz urbanih područja USK, pri tome šireći teorije zavjere i međunacionalnu mržnju.

Navode da je Dodikov jedini cilj da usmjeri težište migrantske krize isključivo na urbane centre s bošnjačkom većinom, kako bi ih destabilizirao i njihovim građanima napravio sigurnosni problem i otežao život.

"Nedopustivo je da se, umjesto sigurnosnih koriste etnički i politički kriteriji, i da se teret migrantske krize usmjerava isključivo prema urbanim centrima USK u kojima većinom žive Bošnjaci. Bošnjaci nisu pozvali migrante da dođu u BiH, već EU, i odgovornost za rješavanje ovog pitanja imaju svi u državi BiH u saradnji sa EU, a ne samo općine s bošnjačkom većinom", tvrde u SDA.

Također, dodaju da su neodržive i teze da je Ministarstvu sigurnosti po tom pitanju potrebno odobrenje općinskih ili generalno nižih nivoa vlasti ili odobrenje lokalnih zajednica, pa čak i pojedinih sela.

"Jesu li za postojeće migrantske centre u USK postavili kao uslov odobrenje lokalnih vlasti ili građana Bihaća, Kladuše i drugih gradova? Državne institucije nadležne za ovo pitanje, a ne Dodik, moraju donijeti odluke o rasporedu migrantskih centara, na temelju sigurnosne analize i profesionalnih kriterija, što znači da migrantski centri ne mogu biti u gradskim područjima kao što nisu nigdje u Evropi", ističu iz SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije