SBB: Reformski put BiH zakočen je zbog nerada SDA i Denisa Zvizdića

Radiosarajevo.ba
SBB: Reformski put BiH zakočen je zbog nerada SDA i Denisa Zvizdića
/ Fena
Savez za bolju budućnost - Fahrudin Radončić u najnovijem saopćenju istaknuo je kako je reformski put Bosne i Hercegovine zakočen zbog nesposobnosti i nerada pojedinih institucija vlasti u našoj državi.

"Prilikom rasprave o davanju saglasnosti za ratifikaciju međunarodnih ugovora na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH, poslanici nekoliko stranaka (BPS, DF...) postavili su niz legitimnih pitanja koja se tiču sporazuma o zaduženju u iznosu od 150 miliona KM, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH", ističe se u saopćenju SBB-a.

Dodali su kako ne problem to što sjednici nije prisustvovao nijedan predstavnik predlagača, kao ni predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, niko nije mogao dati odgovore na osnovna pitanja, izabranih predstavnika građana, koja su se ticala kontrole potrošnje tih pozajmljenih sredstava.

"Ignoriranje državnog parlamenta od strane Denisa Zvizdića, uključujući neprisustvovanje sjednicama, odbijanje postupanja po zaključcima ovog doma građana, te njegova nesposobnost da osigura čak i većinu Kluba SDA za ključne zakone, doveli su do situacije u kojoj Zvizdić nije u stanju prevesti odgovore na Upitnik Europske komisije, a kamoli provesti prijeko potrebne reforme. Sama činjenica da se na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma našao samo jedan zakon Vijeća ministara BiH, a čak četiri zakona pojedinačnih poslanika, ukazuje da je Vijeće ministara BiH već odavno brod čijeg nesposobnog kormilara SDA na sve načine pokušava sačuvati pa makar i nasukali Bosnu i Hercegovinu", dodaju iz SBB-a.

U zaključku navode kako, ako stranka koja je dobila šansu da prvi put od 2006. godine ponudi bošnjačkog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, SDA ima primarnu odgovornost da prepozna sve greške i propuste Denisa Zvizdića, za koje oni kažu kako su vrijedne ostavke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije