SBB osuđuje pokušaj minimiziranja zločina i relativiziranja agresije na BiH

Radiosarajevo.ba
SBB osuđuje pokušaj minimiziranja zločina i relativiziranja agresije na BiH
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / SBB

Povodom odluke Vlade bh. entiteta Republika Srpska o formiranju komisije za „istraživanje stradanja Srba u Sarajevu i za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godinaSavez za bolju budućnost (SBB) ovaj potez entitetske vlasti smatra još jednim pokušajem minimiziranja ratnih zločina i počinjenog genocida nad Bošnjacima, te reletiviziranja međunarodno sudski dokazane agresije na Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopćenju ove stranke.

Dodaje se da je bespredmetna svaka rasprava o utvrđenim činjenicama i presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, a posebno o počinjenom genocidu u Srebrenici.

„Također, 44 mjeseca monstruozne opsade Sarajeva, 11.541 ubijeni i preko 50.000 ranjenih stanovnika Sarajeva, tropiogodišnje mrcvarenje civila nestašicama hrane, vode i uskraćivanjem svih životnih potreba, sistematično uništavanje jednog grada i jednog naroda, cijeli svijet je i tada smatrao, a i danas smatra najvećim zločinom protiv čovječnosti nakon Drugog svjetkog rata“, naglašeno je.

Iz SBB-a ističu da zato, ni srebreničanima, ni podrinjcima, ni stanovnicima Sarajeva i mnogih drugih gradova koji su tokom rata bili glavna meta agresije i proračunate namjere za istrebljenjem jednog naroda, niko ne može komisijskim putem i s naknadnom pameti pokašati podvaliti izjednačavanje krivice, relativizaciju zločina i propitivanje dokazane agresije.

„Formiranje ove i sličnih komisija ne služi prihvatanju istine ili promoviranju pomirenja i suživota, već naprotiv, opasnom historijskom revizionizmu i degradiranju ionako poljuljanog međuetničkog povjerenja i sigurnosti povratnika u RS“, zaključili su.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije