SBB: Izaći ćemo iz vlasti, naši ministri će dati ostavke

Radiosarajevo.ba
SBB: Izaći ćemo iz vlasti, naši ministri će dati ostavke
Povodom izjave Bakira Izetbegovića u Mostaru da SBB neće napustiti vlast i vratiti 1.000 pozicija, te da SBB treba napuštati vlast odozdo prema gore, iz SBB-a su se oglasili saopćenjem koje prenosimo u cjelosti:

"Izetbegović mjesecima traži od SBB-a da napusti vladajuću koaliciju i sada kada se to događa, hvata ga panika jer je izolovan i osamljen. Sa čovjekom koji je poznat po nevjerovatno gnusnim neistinama, poput one izrečene žrtvama genocida u Vijećnici, očigledno ne želi niko da koalira.

Njemu je nekada smetao SDP, potom SBIH, A-SDA, a onda je istjerao DF i sada SBB. Želja da nastavi apsolutističku vlast dužu od 27 godina, jača je od zdravog razuma.
Zato SBB ponavlja poziv Izetbegoviću da objavi tih nepostojećih 1.000 pozicija SBB-a i da istovremeno objavi blizu 100 000 pozicija koje drže članovi SDA.

On u svom stilu vara javnost, jer će SBB i njegovi ministri dati ostavke. U Vladi FBiH SBB od 17 pozicija ima samo četiri ministarske fotelje, i njihove će ostavke biti date na raspolaganje predsjedniku Federacije BiH gospodinu Čavari. I jedno ministarsko mjesto na novu BIH, bit će dato na raspolaganje u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH.

Podsjećamo da je malobrojni kadar na nižim pozicijama koje su navodno pripale SBB-u, raspoređivan na osnovu javnih konkursa i da su tamo izabrani stručni, a najmanje stranački ljudi. Taj minoran broj pozicija se može riješiti u skladu sa zakonom i nadležni organi prvo moraju negativno glasati o njihovim godišnjim izvještajima o radu.
Naravno, Izetbegović, vjerovatno i ne poznaje ove zakonske procedure, ali mu to i nije opravdanje za haos koji svjesno pravi u FBiH. Njegov je cilj da dokaže kako Federacija BiH nije moguća i isprovocira SBB na nervozne poteze koji će Federaciju uvesti u stanje kolapsa. A, takav kolaps, uvod je u stvaranje trećeg enititeta i fildžan državice.

U takvom scenariju, vođen svojim patriotizmom i državotvornošću, SBB neće učestvovati i vjerovatno će raditi na scenariju da se novonastalim odnosom snaga na federalnom i državnom nivou pokrene procedura smejene SDA-ovih kadrova i učini kraj politici stopiranja puta euroatlanskih integracija", naveli su iz SBB-a.

Podsjećamo, Izetbegović je danas u Mostaru izjavio da cijeni da Savez za bolju budućnost (SBB) neće izaći iz koalicije te da samim tim neće biti potrebno da SDA i HDZ traže novog koalicionog partnera. 

"To nije moguće. Mislim da ministri iz SBB-a neće izaći iz koalicije, jer bi prije ministara trebalo da izađu ljudi iz upravnih odbora, agencija, raznih institucija gdje je SBB smjestio svoje ljude. Ako hoće da izlazi iz koalicije treba da krene od dna prema vrhu, a ne od vrha prema dnu", kazao je Izetbegović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije