Saznajemo: Tuzlanski kanton uskoro proglašava epidemiju

B. T.
Saznajemo: Tuzlanski kanton uskoro proglašava epidemiju
FOTO: Fena / Dajana Čolić

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, u Tuzlanskom kantonu će ili večeras ili u ponedjeljak na sjednici Kriznog štaba biti proglašeno stanje epidemije, nezvanično sazanje Radiosarajevo.ba. Da li će to biti urađeno već danas, zavisi od administrativnih procedura, odnosno da li će one biti okončane do večerašnje sjednice Štaba. 

Podsjetimo, Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH danas je dao saglasnost da se u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo proglasi stanje epidemije, a pokrenuta je i inicijativa da se stanje epidemije proglasi u cijeloj FBiH.

Dajana Čolić, ministrica zdravstva i predsjednica Krizbnog štaba Tuzlanskog kantona nije mogla precizirati kada će stanje epidemije biti proglašeno. Ipak, u izjavi za Radiosarajevo.ba kazala je da će proglašenje stanja epidemije pomoći u administrativnom smislu.

„Imamo povećan broj oboljeli, prvi put imamo i pacijenta na respiratoru..., vjerovatno ćemo se morati ojačati kadrovski, vjerovatno će nam biti potrebani dodatni prostor, tako da će proglašenje stanje pidemije olakšati procedure u tom slučaju, kazala nam je Čolić.

Kako nam je objasnila, proglašenje peidemije ne znači da će automatski biti uvedene restriktivne mjere zabrane za građane, te nam je potvrdila da za sada nema govora o zatvaranju ugostiteljskih i sličnih objekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije