Arhiv BiH dobio savremenu laboratoriju za konzervaciju i restauraciju

Anadolija
Arhiv BiH dobio savremenu laboratoriju za konzervaciju i restauraciju
U okviru aktivnosti povodom obilježavanja 69. godišnjice postojanja Arhiva Bosne i Hercegovine (BiH) u Sarajevu je danas svečano otvorena laboratorija za konzervaciju i restauraciju oštećene i vrijedne arhivske građe.

Riječ je o jednoj od savremenijih laboratorija za konzervaciju u restauraciju oštećene arhivske građe, a koju je donirala Češka razvojna agencija i Ambasada Češke Republike u BiH. Laboratoriju su svečano otvorili direktor Arhiva BiH Saša Klepić i ambasador Češke Republike u BiH Jakub Skalnik.

"U BiH postoji laboratorija za restauraciju, međutim ova je jedna od savremenijih i evo od danas zvanično planiramo da je pustimo u rad. Veliki je dijapazon poslova koji će se ovdje raditi. Znate da imamo i nagorjelu dokumentaciju i jako mnogo papira koji su nagorjeli i koje treba hitno zaštiti. Također, imamo redovne poslove u čuvanju arhivske građe, što je naša osnovna misija", istaknuo je direktor Arhiva BiH Saša Klepić.

Dodao je da i dokumenti koji stoje 100 ili 150 godina na jednom mjestu moraju proći kroz određene hemijske procese da bi bili što postojaniji i dugotrajniji. 

Napomenuo je da je restauracija arhivske građe oštećene u požaru tokom protesta 2014. godine dugotrajan proces koji može trajati i deset godina, ali da je posjedovanje takve laboratorije preduslov za ulazak u taj proces.

"Ovo je preduvjet, osnovni i tehnički da bismo mogli ući u taj proces, pošto već od februara 2014. do danas ta građa stoji složena i ništa se nije uradilo", rekao je Klepić. 

Istaknuo je da je osim laboratorije za restauraciju postoji i laboratorija za mikrofilmovanje, koja je jedan od najbitnijih segmenta Arhiva BiH i u njoj se od 1985. godine dokumenti prebacuju na formu mikrofilma, a moguće je da se iz mikrofilma dokument prebaci u digitalnu formu. Podsjetio je da je oko 80 posto građe koja je uništena u požaru 2014. sačuvano na mikrofilmovima.

"Krajnji cilj je svaki dokument imati pohranjen na što više mjesta", poručio je Klepić. 

Republika Češka pružila je pomoć Arhivu BiH odmah nakon nemilih događaja u Sarajevu 2014. godine u kojima je požar zahvatio i prostorije te institucije, a vrijedni dio arhivskog fonda je oštećen ili uništen.

Nakon pružanja prvobitne pomoći u opremi za isušivanje arhivske građe te informatičkoj opremi, Češka razvojna agencija donirala je Arhivu BiH laboratoriju gdje će se raditi na restauraciji i konzervaciji vrijedne građe.

"Smatramo da je arhiv jedna nevjerovatno važna institucija u kojoj se, između ostalog čuva i historija jedne države zato je tradicija arhivarstva u Češkoj Republici jako duga i zbog te važnosti željeli smo odmah reagirati", rekao je ambasador Češke Republike u BiH Jakub Skalnik.

Dodao je da dio projekta nije samo nabavka laboratorije već i edukacija osoblja arhiva te istaknuo da je vrijednost cijelog projekta oko 300.000 KM.

Kristina Trogrlić, restauratorica u Arhivu BiH, koja je prošla obuku u Češkoj Republici, objasnila je da postoje koraci restauracije oštećene arhivske građe od procjene štete, preko dezinfekcije dokumenata do suhog čišćenja i pranje papira. 

"Najbitnije je oprati papir, budući da starenjem dolazi do stvaranja kiseline unutar papira i pranjem mi izbacujemo kiselinu. Voda kojom se pere je obogaćena jonima i kalcijem i magnezijem. Zatim stvaramo alkalnu rezervu u papiru i nakon toga ide sušenje, a dijelove koji fale u papiru popunjavamo različitim metodama", objasnila je Trogrlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije