Savez samostalnih sindikata: Tražit ćemo smjenu Vlade i izaći na masovne proteste

Radiosarajevo.ba
Savez samostalnih sindikata: Tražit ćemo smjenu Vlade i izaći na masovne proteste
Prijedlog Zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju u FBiH je neprihvatljiv, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, najavivši masovne proteste ukoliko zakon ipak bude usvojen.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH( Ismet Bajramović je nakon sjednice Glavnog odbora Sindikata izjavio da će u tom slučaju zatražiti smjenu Federalne vlade.

Zatražio je i da Vlada ponudi probne izračune penzija prema novom zakonu, odbacivši tvrdnje njegovih zagovornika da će radnici imati povoljnije uslove penzionisanja.

Bajramović tvrdi da to nije istina, te da su predstavnici Sindikata to potkrijepili dokazima.

Prema njegovim riječima, zakon bi doveo do drastične razlike u stažu osiguranja i penzijskom stažu, čime bi bili diskriminirani radnici – bivši borci.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH također je kazao da je od federalnog premijera Fadila Novalića tražio da povuče prijedlog zakona o PIO/MIO i uskladi ga s amandmanima koje mu je uputio Sindikat. Članove Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) FBiH optužio je za nerad.

Ovom prilikom zatražio je i od lidera političkih stranaka da svaki ponaosob pročitaju dopis koji im je uputio i uvjere se u tvrdnje Sindikata.

Na današnjoj sjednici u Sarajevu saopćeno je da će ovakve konferencije biti održane u svakom kantonu u Federaciji BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije