Savez samostalnih sindikata tražit će ocjenu ustavnosti Zakona o radu

Fena
Savez samostalnih sindikata tražit će ocjenu ustavnosti Zakona o radu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Press konferencija u Savezu samostalnih sindikata

Savez samostalnih sindikata BiH zatražit će ocjenu ustavnosti člana 114. Zakona o radu jer smatraju da se njegovom primjenom, koja je počela 17. novembra prošle godine, ugrožavaju prava radnika na način da im se ograničava pristup sudu.

Tu namjeru na današnjoj pres-konferenciji u Savezu samostalnih sindikata BiH podržao je i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, izražavajući zahvalnost Sindikatu na „dubinskoj analizi Zakona“ i što je ukazao na moguću prouustavnost člana 114.

"Radi se o tome da prema ovom članu radnik nakon saznanja da su mu povrijeđena prava ima rok od 30 dana da se u pisanoj formi obrati poslodavcu sa zahtjevom za ostvarivanje tog prava. Ako taj rok propusti, on praktično gubi pravo da se obrati i nadležnom sudu, a svaki građanin bi trebao imati to pravo Ovdje je motiv mogao biti rasterećenje sudova, ali rasterećenje sudova u ovakvim predmetima ne smije biti motiv da radniku oduzmete ustavno pravo da ima pristup sudu, odnosno da ima pravo na pravično suđenje", mišljenja je Dunović.

Šatorović je podsjetio da je inicijativa došla s terena, od Sindikata metalaca FBiH.

"Navedeni član predstavlja ograničenje ustavnog prava na imovinu i na pristup sudu", ističe Šatorović, dodajući da je s članom 114. u direktnoj vezi brisanje člana 172., a što je stupilo na snagu 17. novembra prošle godine s izmjenama i dopunama Zakona o radu.

"Ovaj član 172. je propisivao kaznu od 10.000 KM do 50.000 KM za poslodavca koji ne isplati plaću na vrijeme. Član je brisan, a taj prekršaj je prebačen u član 171. gdje je kazna smanjena, te iznosi od 1.000 do 3.000 KM i to ako poslodavac iz neopravdanih razloga ne isplati plaću. Dakle, ostaje otvoreno pitanje ko odlučuje o opravdanosti razloga za neisplatu plaće", poručio je Šatorović.

Također, najavio je da će Savez tražiti održavanje hitne sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije BiH kako bi se razmotrili „svi problemi u vezi sa primjenom Zakona o radu“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije