Savez logoraša: Pravda je djelomično zadovoljena, ali može bolje

J. Ć., F. Z.
Savez logoraša: Pravda je djelomično zadovoljena, ali može bolje
U Hotelu Europa u Sarajevu Savez logoraša pratili su izricanje drugostepene presude Jadranku Prlić i ostalima, haškoj šestorki tzv. Herceg-Bosne pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije.

 Bivši logoraš Irfan Ajanović djelimično je zadovoljan presudama koje su do sada izrečene.

"Očekivao sam da će biti vremenski povećane kazne, ali zadovoljan sam potvrdama dosadašnjih presuda. Posebno sam zadovoljan što nije kroz žalbeni postupak odbijena i poništena konstatacija u prvostepenim presudama da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru koje je involvirana država Hrvatska", kazao je Ajanović te dodao kako misli na Tudžmanovu Hrvatsku. 

U momentu izricinja presude Slobodan Praljak kojem je potvrđena kazna od 20 godina, prema svemu sudeći popio je napitak za kojeg se tvrdi da je otrov.

"Ako je zaista ispio otrov i ako je učinio ono što je i mislio, veoma je hrabar bio kada je činio zločin no kada se treba suočiti sa zločinom i odgovornošću, on je kukavica, inkarnacija, utjelovljenje zločina i zla.

Logoraš Jasmin Mešković je također rekao kako ga i nije iznenadila potvrda prvostepene presude.

"Žalimo što se desio jedan ovakav incident s Praljkom. Zaista ne bismo željeli da je popio otrov već da nastavi s izdržavanjem kazne od 20 godina kako mu je sud i odredio", istaknuo je Mešković.

Zihlija Vlašić član Općinskog udruženja logoraša Kakanj za Radiosarajevo.ba je kazao da je, što se tiče presude, djelimično zadovoljan jer su očekivali da bude viša.

"Što se tiče Praljka, žalosno je vidjeti i propuste suda ako je unešen otrov", kratko je rekao Vlašić.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala bivši premijer takozvane Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Oni su se dobrovoljno predali i prevezeni su u pritvor ICTY-a 5. aprila 2004. Prvostepena presuda im je izrečena 29. maja 2013. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije