Save the Children o Zavodu Pazarić: Užasnuti smo i šokirani

Radiosarajevo.ba
Save the Children o Zavodu Pazarić: Užasnuti smo i šokirani
Foto: beep.ba / Zavod Pazarić, paviljon

Međunarodna organizacija za zaštitu prava djece Save the Children komentarisala je stanje u Zavodu Pazarić. Užasnuti smo i šokirani - ovako su, između ostalog, reagovali na dešavanja u ovoj instituciji.

"Užasnuti smo i šokirani navodima o zlostavljenju djece i mladih sa poteškoćama u razvoju koji borave u zavodu Pazarić, za koje smo saznali danas, na Međunarodni dan djeteta, u godini u kojoj obilježavamo i 30 godina od donošenja Konvencije o pravima djeteta", naveli su.

Ćudić predstavila šokantne detalje iz Zavoda Pazarić: Djeca vezana za radijatore

Kako su saopštili, ako se ispostavi da su informacije provjerene i tačne, ocijenili su da javnost treba biti ne samo šokirana i užasnuta, već da se od vlasti mora zahtjevati da se ova situacija čim prije promijeni i da se nadležni pozovu na odogovornost.

Poručili su da tretman djece u Zavodu predstavlja najteže kršenje niza dječijih prava zagarantovanih Konvencijom o pravima djeteta i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom dodavši:

"Iako je više nego očigledno da je ovdje u prvom redu prekršeno pravo djece na zaštitu od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja što se mora podhitno zaustaviti, želimo podsjetiti i na činjenicu da institucija nije mjesto za najbolji mogući rast i razvoj niti jednog djeteta, pa tako ni djece sa poteškoćama u razvoju. Institucionalno zbrinjavanje ne samo da ima negativne posljedice na razvoj djeteta, već i sam koncept kolektivne brige o velikom broju djece od strane uvijek nedovoljnog broja osoblja predstavlja rizik po sigurnost djece i onemogućava individualan pristup u radu s djecom koji će osigurati zadovoljavanje potreba svakog djeteta ponaosob."

Podsjetili su da je Federacije Bosne i Hercegovine ovaj problem prepoznala 2014. kada je donijela Strategiju deinstitucionalizacije i transformacije ustanova socijalne zaštite u Federaciji koja ističe 2020. godine.

"Iako ova Strategija prepoznaje pravo svakog djeteta i odrasle osobe na odrastanje i život u zajednici i porodici, i predviđa konkretne mjere u pravcu deinstitucionalizacije sistema socijalne zaštite i razvoja usluga podrške u zajednici, svjedoci smo da je do danas nedovoljno urađeno na njenoj provedbi", dodali su iz Save the Childrena.

Građani sami krenuli pred Parlament: Počeo protest zbog djece iz Pazarića!

Smatraju da se aktivnosti za transformaciju ustanova i razvoj usluga u zajednici započete, sredstva koja se sa različitih nivoa izdvajaju za ove potrebe su daleko od onoga što je potrebno da bi se proces doveo do kraja, a nedostatak političke volje je evidentan.

Naglasili su sljedeće:

"Vijest koju smo danas saznali mora poslužiti kao pokretač za trenutne promjene. S jedne strane pozivamo vlasti da podhitno odreaguju na konkretnu situaciju u zavodu Pazarić, pozovu nadležne u zavodu na odgovornost i sprječe dalje kršenje osnovnih prava djece i mladih koji tamo borave."

Pozvali su Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, nadležna ministarstva da, kako je saopšteno, da u što skorijem roku naprave konkretan akcioni plan, izdvoje neophodna sredstva i krenu u bržu provedbu mjera predviđenih Strategijom deinstiticionalizacije i transformacije ustanova socijalne zaštite.

Podnijeta krivična prijava zbog stanja u Zavodu Pazarić

Ukazali su na to da su zajedno sa drugim organizacijama za zaštitu prava djece pomoći institucijama po ovom pitanju.

Uznemirujuće fotografije o tretmanu djece u Zavodu za Pazarić je objavila zastupnica Naše stranke (NS) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić. Fotografije su šokirale javnost i izazvale brojne reakcije i osude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije