Saudijska Arabija donira dva miliona KM za skladištenje municije

Radiosarajevo.ba
Saudijska Arabija donira dva miliona KM za skladištenje municije
Pixabay / Ilustracija

U Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu danas će biti potpisani ugovori kojima će Ambasada Kraljevine Saudijske Arabije donirati dva miliona američkih dolara za završetak infrastrukturnih unapređenja na lokaciji skladištenja municije „Kula“ u Mrkonjić Gradu i „Teufik Buza Tufo“ u Visokom.

Ugovori će biti potpisan sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH).

 Sredstva, koja će biti utrošena za nastavak finansiranja projekta „EXPLODE+“, omogućit će provedbu neophodnih infrastrukturnih i sigurnosnih intervencija na navedenim lokacijama, te doprinijeti sveukupnom povećanju sigurnosti skladištenja i efikasnoću upravljanja zalihama naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava za koje su nadležni Ministarstvo odbrane BiH (MO BiH) i Oružane snage BiH (OS BiH).

Ovaj projekat, kao multidonorsku platformu, provode Ministarstvo odbrane BiH i UNDP, uz podršku Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije, Kraljevine Norveške, Sjedinjenih Američkih Država, Kraljevine Saudijske Arabije i EUFOR-a.

Radi se o nastavku projekta “EXPLODE” kojeg je od 2013. godine finansirala Evropska unija, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije