Završen samit lidera zapadnog Balkana s Merkel i Macronom: Zakazan novi sastanak

Radiosarajevo.ba
Završen samit lidera zapadnog Balkana s Merkel i Macronom: Zakazan novi sastanak

U Berlinu je završen samit na kojem su se njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron susreli s političkim liderima zemalja zapadnog Balkana.

Samit koji je zamišljen kao razmjena mišljenja, bez formalnih odluka ili zaključaka, trajao je pet sati iza zatvorenih vrata u sjedištu njemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu.

Radna večera produžena je, preko predviđenog vremena, jer je francuski predsjednik Emmanuel Macron insistirao na napretku puta zemalja zapadnog Balkanu ka EU.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi izjavio je na samitu u Berlinu da je pomirenje u regionu nemoguće dok Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju nezavisnost Kosova.

"Pomirenje će biti nemoguće za onoliko vremena za koliko Srbija i BiH ne budu priznale nezavisnost Kosova. Njemačka i Francuska imaju mogućnost i liderstvo za podsticaj na tako smjele odluke", napisao je Tači na Facebooku poslije razgovora u Berlinu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru s novinarima iz svoje zemlje odbio je da samit ocijeni "neuspješnim".

"Imali smo seriju teških sastanaka. Srbija nije imala nijedan uslov osim da takse budu povučene. Neki drugi su smatrali drugačije", rekao je Vučić i dodao da ga je iznenadila oštrina i žestina "napada kosovskih Albanaca prema Srbiji i Republici Srpskoj". 

Suština je da ćemo prije nastavka berlinskog procesa, koji će biti u Poznanju, 1. jula održati sastanak u Parizu. Do tada ćemo pokušati da nađemo rješenje za nastavak dijaloga", rekao je Vučić.

Na sastanku u Berlinu učestvovao je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji će impresije sa samita iznijeti u utorak, po povratku u Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije