Sastanak u BPK: Najprihvatljivija trasa autoputa preko Goražda i Višegrada

AA
Sastanak u BPK: Najprihvatljivija trasa autoputa preko Goražda i Višegrada
Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović bili su domaćini sastanka predstavnika općina iz BiH, Srbije i Crne Gore.

Predstavnici ovih općina zainteresovani su da trasa budućeg autoputa Beograd - Sarajevo bude projektovana preko Sandžaka i istočne Bosne, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak je organizovan nakon jednoglasnog zaključka Skupštine BPK Goražde da se predstavnici gradova s tromeđe ove tri države pokušaju aktivnije uključiti u borbu za autoput, čije je finansiranje najavila Republika Turska, a koji mnogi smatraju posljednjom šansom za razvoj i opstanak.

"Danas smo bili u prilici da čujemo različite stavove i argumente. Smatramo da su svi relevantni i jako bitni u donošenju odluke. Stiče se dojam da je cjelokupna regija zapostavljena zbog odsustva značajnih infrastrukturnih projekata. To automatski znači da trasa autoputa mora biti uključiti ovaj prostor, da mora biti bazirana na mreži koridora koji su već ranije utvrđeni, da mora uvažavati ekonomske parametre najpovoljnijih varijanti, uvažavati historijske činjenice", izjavio je nakon sastanka premijer BPK Oković.

Narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije Muamer Zukorlić izrazio je zadovoljstvo zbog učešća na skupu koji je okupio predstavnike Podrinja, Zlatiborskog okruga i Sandžaka, te dijela Crne Gore.

"Postigli smo konsenzus oko nužnosti da autoputno povezivanje Beograda i Sarajeva prođe ovim prostorom, najpovoljnijom linijom prema koridoru 11, čime se uvažavaju ekonomski i svi drugi momenti koji bi opravdali mogućnost i potrebu izgradnje ovog autoputa. Time bi se u značajnoj mjeri ukinula historijska nepravda zapostavljanja ovih prostora, prije svega kroz saobraćaj, još ukidanjem pruge koja je povezivala ova prostor", naglasio je Zukorlić.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka Sulejman Ugljanin je rekao da svi šalju poruku trilaterali Ankara-Beograd-Sarajevo, a prvenstveno Sarajevu, da uvaže potrebu ovog nerazvijenog područja s ciljem ravnomjernog regionalnog razvoja i održivog razvoja nedovoljno razvijenih područja.

"Najbolja i jedino naučno i stručno najprihvatljivija varijanta jeste Sarajevo - Goražde - Višegrad - Kotroman - veza sa autoputem i koridorom 11", dodao je Ugljanin.

Nemanja Nešić, zamjenik gradonačelnika Užica, istakao je opredjeljenost ovog grada, ali i Vlade Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića, da spojna tačka dvije države na autoputu Beograd - Sarajevo bude Kotroman kod Višegrada.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović je rekao da su pozivi za današnji sastanak upućeni na 50 adresa.

Izostanak predstavnika federalnih i državnih vlasti i opština u kojima je na vlasti SNSD smatra miješanjem politke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije