Sastanak SDA i SDP-a: Potreban jak probosanski blok na državnom nivou

Radiosarajevo.ba
Sastanak SDA i SDP-a: Potreban jak probosanski blok na državnom nivou
FOTO: Fena / Sastanak SDA i SDP-a
U Centrali Stranke demokratske akcije (SDA) održan je sastanak predstavnika Stranke demokratske akcije i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na kojem se razgovaralo o formiranju vlasti u BiH.

Sastanak je organiziran na inicijativu SDA, a uime te stranke prisustvovali su: Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Adil Osmanović, dok su uime SDP-a na sastanku: Nermin Nikšić, Zukan Helez, Zoran Mikulić i Miro Lazović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je na konferenciji za medije koja održana nakon sastanka izjavio  da je razgovarao sa predstavnicima SDP-a o formiranju vlasti na svim nivoima od državnog, preko enttietskog do kantonalnih.

"Treba nam jaka koalicija SDA i SDP-a a po potrebi da se i DF uključi na svim nivoima. Imate jasnu srpsku i hrvatsku koaliciju. Nama treba jaka koalicija probošnjačka i probosanska. Bošnjačka i bosanska opcija slažu se u 99 posto stvari, a to su europski put Bosne i Hercegovine, izgradnja zemlje, pomirenje i druga pitanja", rekao je Izetbegović.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da je sastanak bio korektan ali da SDP neće iznevjeriti partnere sa kojima je krenuo u formiranje vlasti na kantonalnim nivoima.

"Za nas su najvažniji kantonalni nivoi vlasti. Što se tiče državnog i entitetskog nivoa to nam nije prioritet. Nećemo prihvatiti odluke CIK-a da se Dom naroda popunjava prema popisu iz 2013. godine. To bi zacementiralo podjele i BiH podijelilo na tri etničke državice", rekao je Nikšić

 

 

Izetbegović je ponovio da ne bi bilo pametno formirati vlast bez SDA upozorivši i na prijetnje koje su se danas mogle ćuti u Predsjedništvu BiH.

"Čuli ste da se prijeti slabljenjem Oružanih snaga BiH, tjeranjem visokog predstavnika iz BiH i stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. Nama treba jaka probosanska koalicija kao odgovor na ove prijetnje. Moramo prekinuti politička rivalstva i zajedno raditi", poručio je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije