Sastanak SDA i HDZ: Lideri i dalje bez rješenja

E. H.
Sastanak SDA i HDZ: Lideri i dalje bez rješenja
Foto: Twitter / Sa današnjeg sastanka

Sastanak delegacija SDA i HDZ-a BiH završen je, a kako je nakon njega kazao Bakir Izetbegović, delegacije se ipak nisu mogle usaglasiti oko ključnih pitanja.

"Držimo ipak stvari stabilnim. Ne znači da nećemo naći rješenje i bit će ovakvih sastanak još. Smatramo da uz formiranje Vijeća ministara BiH krenuti i s formiranjem Vlade FBiH. Po pitanje presude Sejdić - Finci i o tome smo razgovarali i nastaviti ćemo. Ima pomaka i po pitanju presude u predmetu Ljubić. Ne slažemo se ni po pitanju Mostara. Ali mislim da pitanje izbora treba razdvojiti u ovom trenutku. HDZ insistira na legitivnim predstavnicima, a mi na jednakosti glasova", pojasnio je Izetbegović.

Dodao je da Bošnjaci nisu dovoljno zastupljeni, posebno u sektoru finansija.

"Treba riješiti i pitanje sporazuma IZ BiH sa državom. Također treba riješiti pitanje konstitutivnosti Srba u pojedinim kantonima", poručio je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je da će se razgovori nastaviti.

"Po pitanju Vijeća ministara BiH bilo je previše taktiziranja. Mi smo dali svoje prijedloge. Što se tiče izbornog zakona to je za nas ključno pitanje. Na tome treba zajednički raditi kako bi se postigao kompromis. Ja sam već rekao da će izbora u Mostaru biti i sad to ponavljam. Ali to nije jedino pitanje, a ja sam umjereno optimističan. Ustav je jasan i minimum koji mi možemo prihvatiti jeste da Hrvati imaju pravo da biraju svoje predstavnike", istakao je Čović.

Dodao je da kad je riječ o Domu naroda postoji jasno pravilo o izboru legitimnih predstavnika. "Ne možemo prihvatiti da hrvatski klub u Domu naroda popunjavaju Bošnjaci. Dalje ćemo razgovarati, ali ima minimum koji mi tražimo", naglasio je Čović.

Prema njegovim riječima razgovaralo se i reorganizaciji Federacije.

"Treba skinuti neustavna ministarstva i vjerovatno imamo ideje o formiranju novih ministarstava. Vjerujem da će brzo doći vrijeme kad ćemo se dogovoriti o promjeni resora. Želja postoji, ali niko ne nameće pravila ponašanja. Pokušat ćemo naći kompromis između nas. I u FBiH funkcionira Vlada FBiH, a funkcionira i zakonodavna vlast. HDZ nikog ne ucjenjuje", zaključio je Čović.

Izetbegović je odgovarajući na pitanja kazao da HDZ treba da napravi iskorak i relaksira situaciju.

"SDA neće pristati ni na šta što liči na ultimatum. Ali hajde da završimo Vijeće ministara, pošaljemo ANP i barem da počnemo priču o Vladi FBiH", istakao je Izetbegović. Dodao je da će sutra biti sastanak i s Željkom Komšićem.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije