Sastanak lidera SDA, HDZ i SNSD: Ko će prvi popustiti i kad će biti formirana vlast

Radiosarajevo.ba
Sastanak lidera SDA, HDZ i SNSD: Ko će prvi popustiti i kad će biti formirana vlast
FOTO: Radiosarajevo.ba / Izetbegović, Čović i Dodik

Formiranje vlasti bit će glavna tema sastanka lidera SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika.

Na posljednjem, održanom 19. februara, lideri navedenih stranaka nisu postigli dogovor.

Što se tiče ovog uslova SDA, koji podrazumijevaju napredak prema članstvu u NATO savezu, Dodik je jučer ponovo potcrtao da taj uvjet neće prihvatiti.

„SDA pokušava da nametne da se prvo treba riješiti problem NATO-a, to je dio njihove politike. Mi izlazimo iz toga jer nismo ni bili dio priprema tog plana. Sve što je učinjeno na tom pitanju je bilo učinjeno mimo nas iz SNSD-a. SNSD neće žrtvovati princip vojne neutralnosti za bilo kakav dogovor oko formiranja vlasti. To je moja poruka i sutra će isto biti“, istakao je Dodik.

Zna i Čović da će teško biti prihvatiti i jedno i drugo. On je prije nekoliko dana izjavio kako misli da “neće biti mandatara dok ne bude čitavog dogovora za Vijeće ministara”.

Ipak, neformalni rok za uspostavu državne vlast, kojeg su sebi postavili lideri je kraj marta.

Kada je, pak, riječ o podjeli resori, o čemu bi danas također moglo biti razgovora, budući da SNSD-u pripada funkcija predsjedavajućeg, ostala dva glavna partnera bi trebala dobiti pozicije ministra vanjskih poslova, te ministra finansija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije