Sastanak Izetbegovića i Ivanića sa Davutogluom: Razgovori o budućnosti BiH

Anadolija
Sastanak Izetbegovića i Ivanića sa Davutogluom: Razgovori o budućnosti BiH
Premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu održao je u Banjaluci sastanak sa predsjedavajućim i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem.

Izetbegović je nakon sastanka kazao da su iskoristili priliku da u Banjaluci s Davutogluom razgovaraju o pitanjima integracija Bosne i Hercegovine u EU i NATO, te o Akcionom planu za članstvo u NATO-u.

"Posebno se razgovaralo o mogućnostima preuzimanja MAP-a unutar pristupanja BiH NATO-u. Kao što znamo Davutoglu je lobista BiH kada je u pitanju NATO i ohrabrivao nas je da napravimo sljedeće korake u tom smislu", rekao je Izetbegović.

Komentarišući to što predsjednik RS-a Milorad Dodik nije držao govor na današnjem otvorenju Ferhadije Izetbegović je kazao da "bi bilo dobro da je držao govor".

"Dodik se zaista potrudio da se džamija podrži u njenoj obnovi, dao poklone, došao danas sa nama. Po meni, trebao je da se obrati", pojasnio je Izetbegović.

Davutoglu je izrazio zadovoljstvo što se ponovo sastao s članovima Predsjedništva BiH.

"Danas je za BiH i za sve nas historijski dan jer je otvorena obnovljena Ferhadija. Imao sam priliku da se susretnem i razgovaram sa Ivanićem i Izetbegovićem. Razgovarali smo o mnogim temama ali smo se dotakli i procesa integracija u NATO i procesa otpočinjanja MAP-a. Turska će nastaviti podržavati BiH na njenom putu integracija i u EU i u NATO", poručio je Davutoglu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da li će se danas sastati sa Dodikom turski premijer je kazao da su se susreli na ceremoniji otvaranja Ferhadije te da posebni razgovor nije predviđen.

Zahvalio se i svim građanima Banjaluke na svemu što su učinili da Ferhadija, banjalučka ljepotica, ponovo zablista u svom punom sjaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije