Dodik se sastao s Čovićem: Pozivam sve Srbe da izađu iz Suda i Tužilaštva BiH

E. H.
Dodik se sastao s Čovićem: Pozivam sve Srbe da izađu iz Suda i Tužilaštva BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a Dragan Čović sastao se danas u Banjoj Luci s predsjednikom Republike Srpske i prvim čovjekom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Oni su, ponajviše razgovarali o problemima konstitutivnosti srpskog naroda u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koja prije nekoliko dana nije usvojena.

"Veoma je jasno šta se treba učiniti kada je riječ o poboljšanju situacije u BiH, to je prije svega zakon o akcizama koji bi deblokirao proces europskih integracija. RS-u je cilj da BiH dosegne do kandidatskog statusa i vjerujemo da je nekoliko aktivnosti u tom cilju korisno. Ja sam gospodina Čovića upoznao sa situacijom u RS-u i ovom prilikom smo utvrdili da ovaj entitet bolje stoji u ovom trenutku nego do sada. Finansije su stabilizirane, a finansijski tokovi u svim institucijama i ustanovama su poboljšane", kazao je predsjednik RS-a Milorad Dodik.

On je dodao da je politička situacija u RS-u zadovoljavajuća, bez obzira na "opstrukcije koje opozicija pokušava da provede", te je posebno istaknuo kako sve institucije funkcioniraju na zadovoljavajućem nivou.

"Mi ne odustajemo od onog što bi Ustavni sud BiH trebao biti, kada se uklone stranci, a njihovo uklanjanje iz institucija BiH bi trebao biti permanentni zadatak svih nas. Internacionalizam koji traje godinama pokazao se kao loš, rak-rana BiH kao propale zemlje, te najvažniji politički akteri u BiH trebaju da to riješe. Nema animoziteta, nema ljutnje, nego treba riješiti probleme, u protivnom će se BiH dodatno urušiti i postati propala zemlja", dodao je Dodik.

Obojica političara složili su se da brojni zakoni, kao što je Izborni zakon BiH, trebaju biti izmijenjeni kako je to zaključeno ranije među političkim akterima jer inače će bh. institucije imati dodatne probleme i dodatne zastoje.

"Nisam protiv toga da se postigne dijalog, ali bez stranaca, a ako to ne budemo učinili trulež u BiH će se proširiti i to će zaprijetiti da ova propala zemlja ode u historiji. Oslobađajuća presuda Naseru Oriću je dokaz da nema pravde u državi i da nikada neće biti kažnjeni zločinci koji su ubijali Srbe, mnogi su svjedoci zastrašeni, neki čak i pod sumnjivim okolnostima umrli. A indikativno je i to da je sudija Bošnjak, ma kako se on zvao, presudio Naseru Oriću i džihadistima koji su pobili Srbe u Srebrenici i oko nje. Neprihvatljivo je da se za ovakav očigledan zločin daju oslobađajuće presude samo zato što musliman sudi muslimanu u Sarajevu i ovo je prevršilo naše strpljenje, jer je ovo tačka preko koje se neće moći preći. Ovako se promoviše praksa da je normalno da musliman ubije pripadnike srpskog naroda, kako je to nekada bilo u Otomanskoj imperiji", zaključio je Dodik nakon sastanka s Čovićem.

On je pozvao sve Srbe zaposlene u Sudu i Tužilaštvu BiH da napuste svoje pozicije i otkažu poslušnost ovim institucijama zbog oslobađajuće presude u slučaju Nasera Orića, koju je Sud BiH donio u ponedjeljak ujutro. Također, istaknuo je i da je ova presuda dokaz da BiH ne treba da postoji ukoliko će "musliman muslimana oslobađati na sudu" i ukoliko će biti "namješteno da Srbima bude presuđivano" jer to vrijeđa srpski narod, istinu i pravdu.

 "Dobio sam čvrsta obećanja da će BiH dobiti kandidatski status vrlo skoro, ali još mnogo je posla pred nama i mi moramo pronaći jedinstvo kako bismo sve probleme riješili. U novembru ću izvijestiti gospođu Mogherini o svemu onome što smo uradili u prethodnom periodu i taj sastanak bi mogao biti prekretnica za nas", kazao je Čović nakon sastanka.

Istaknuo je i kako će se uskoro sastati s regionalnim liderima kao što su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, kako bi uskoro započeli razgovore u vezi sa zajedničkim projektima. Također, kratko se osvrnuo i na oslobađanje Nasera Orića po svim tačkama optužnice u presudi koja je donesena u ponedjeljak ujutro.

"Današnja presuda u Sudu BiH pokazuje kako se vrlo brzo vratimo unazad i sigurno je da će ova tema narednih dana pronaći svoje mjesto u centru bh. javnosti, pokazati ponovo negativnu retoriku. Previše je tema koje opterećuju rad pravosudnih institucija u BiH i moramo potpuno politiku odmaknuti od njih, a sve dok se to ne desi imat ćemo komentare u vezi s presudama kao što je to danas u slučaju gospodina Nasera Orića", zaključio je Čović.

Na kraju, lideri su se složili u vezi s pitanjem konstitutivnošću Srba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kazavši kako taj problem treba izdignuti iznad dnevno-političkih rasprava, te da će to pitanje biti gotovo vrlo skoro kroz ustav.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije