Sastanak Dodik - Čović: "Reagirat ćemo ako saznamo da Bošnjaci imaju plan B"

Radiosarajevo.ba
Sastanak Dodik - Čović: "Reagirat ćemo ako saznamo da Bošnjaci imaju plan B"
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović sastao se u Mostaru s predsjednikom SNSD-a i predsjednikom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Nakon sastanka u Domu HDZ-a BiH uslijedila je konferencija za novinare na kojoj je prvo govorio Dragan Čović.

"Zadovoljstvo mi da mogu ugostiti predsjednika Dodika. Imamo konkretno prijateljski partnerski odnos s SNSD-om već 10-ak godina. Razgovarali smo o aktuelnoj situaciji, pogotovo o uspostavi vlasti što ide nedopustivo sporo. U narednu sedmicu-dvije to treba završiti i da se posvetimo europskom putu i kandidatskom status koji nema alternativu. Naša suradnja ima cilj da zbližava srpski i hrvatski narod u BiH. Pozivamo i treći narod da nam se pridruži, već naredne sedmice imat ćemo sastanak s delegacijom SDA", rekao je Čović.

Milorad Dodik je potvrdio riječi koalicionog partnera.

"Želim potvrditi kvalitet i sadržajnost sastanka koji predstavlja kontinuitet naše suradnje nakon sličnog sastanka u Istočnom Sarajevu. Nedopustivo se kasni s formiranje vlasti iako su srpska i hrvatska politička reprezentacija poznate. Treba da Bošnjaci formaliziraju političku volju svog naroda pa da se nađemo u Parlamentu BiH. Imamo zastoje, čak i opstrucije. Ako se tako nastavi, dat ćemo odgovor na opstrukcije. Bošnjačka strana uvijek traga za nečim a onda zarobi čitavu strukturu države. Vidjet ćemo ako saznamo da imaju plan B. Upoznao sam Čovića sa sastankom koji je Predsjedništvo BiH imalo u Bruxellesu. Jedna od tema je reforma izborno zakonodavstva. Podržavamo HDZ u zahtjevu da jedan narod ne može drugom birati političke predstavnike. Tražimo punu konstitutivnost. BiH nije monoetnička, postoje podjele među ljudima, samo treba izbalansirati te podjele. Pričali smo i o ekonomskim pitanjima, ukratko nijedan naš potez nije na štetu trećeg", poručio je Dodik.

Na kraju konferencije za novinare, osoba koja se predstavila kao "hrvatski branitelj" pružila je podršku Miloradu Dodiku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije