Sastanak / Crnadak i Abela: Unaprijediti odnose Malte i BiH u trgovini i turizmu

24. 07. 2018. u 11:19:00 AA

Shares:0

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ministar vanjskih poslova Republike Malte Carmelo Abela potvrdili su danas u Sarajevu dobre bilateralne odnose dvije zemlje i saradnju koja će se razvijati i u narednom periodu.

Crnadak je nakon sastanka rekao da su danas razgovarali o bilateralnim odnosima i kako mogu konkretnije da iz toga dobiju određenu korist i razmijene iskustva kao i o članstvu BiH u EU. 

"Što se tiče naših bilateralnih odnosa, ministar je imao sastanak i s ministrom Šarovićem i imali smo i danas razgovore u vezi toga kako dodatno unaprijediti odnose u oblastima kao što su trgovina, turizam. Razgovarali smo i o tome u kojim dijelovima može da dođe najkonkretnija pomoć kada je u pitanju razvoj i pomjeranje stvari naprijed u BiH, posebno kada su u pitanju poglavlja koja će se pred nama otvarati, poglavlja 11, 19, 20, 28", istaknuo je Crnadak. 

Kako je kazao, ima mnogo prostora za saradnju. Razgovarali su i o saradnji između dva ministarstva. 

"Za nas je vrlo korisno što ćemo i u narednom periodu imati priliku da pošaljemo naše mlade diplomate na diplomatsku akademiju na Malti i da dobijemo u narednom periodu još jednog mladog pravnika koji će proći specijalni kurs koji se odnosi na pomorsko pravo", pojasnio je Crnadak. 

Kada je u pitanju članstvo u EU, kao glavni cilj BiH, i danas je potvrđena potpuna podrška Malte BiH. Crnadak je podsjetio da je Malta, tokom svog predsjedavanja, pokazala da iam osjećaj za "proširenje na Zapadni Balkan i naše približavanje evropskoj porodici". 

"Vrlo uspješna i dobra uzvratna posjeta ministra nakon susreta kojeg smo imali ne tako davno na Malti i još jedna potvrda jako dobrih odnosa dvije zemlje. Uvjeren sam da će biti i mnogo konkretnih stvari koje će proizaći iz sporazuma koji će se definisati u narednom periodu", dodao je Crnadak. 

Ministar Malte je također izrazio zadovoljstvo sastancima s Crnadkom koji su potvrdili dobre odnose dvije zemlje. 

"Samo naše prisustvo ovdje potvrđuje da su naši bilateralni odnosi odlični. Malta je bila jedna od prvih zemalja koja je potvrdila i prepoznala nezavisnost i suverenost BiH. Naš dolazak ovamo potvrđuje našu predanost i podršku težnji BiH za članstvom u EU", poručio je Abela. 

Kako je kazao, tu su da dijele iskustva iz proteklog perioda. 

"Dajemo našu podršku zemljama Zapadnog Balkana. Izrazili smo i našu predanost da pružimo podršku BiH na njenom evropskom putu. Međutim, kako bi se BiH mogla pridružiti EU potrebno je provođenje određenih reformi", dodao je Abela. 

NEMA KOMENTARA