Saslušan još jedan od šefova SNSD-a: Kako je nastao referendum u RS-u

Fena
Saslušan još jedan od šefova SNSD-a: Kako je nastao referendum u RS-u
U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno postupanje u predmetu "Milorad Dodik i drugi", a u vezi sa referendumom o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, koji je održan 25. septembra u manjem bh. entitetu.

Tim povodom je saslušan i šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Radovan Višković, koji je u ovom predmetu nastupio u svojstvu svjedoka. On je kasnije za medije prokomentirao da je odgovarao na pitanja o tome kako je došlo do odluke NSRS-a o referendumu.

"U februaru ove godine, lideri političkih stranaka iz RS-a su na sastanku s predsjednikom entiteta, u zajedničkoj izjavi zatražili da u roku od 120 dana bude donesen zakon o Ustavnom sudu BiH koji bi propisao da strane sudije ne mogu više participirati u tom sudu. Kako zahtjev nije ispunjen ni po isteku naznačenog roka od 120 dana, poslanici su potpisima zatražili posebnu sjednicu NSRS-a i tako je došlo do odluke o referendumu", kazao je Višković.

Danas su u Tužilaštvu BiH u Sarajevu saslušani, također kao svjedoci, i predstavnici nekih drugih poslaničkih klubova stranaka iz Narodne skupštine RS-a, a Višković cijeli slučaj smatra "politikantstvom i pokušajem obračuna s političkim neistomišljenicima“ uprkos tome što, kako dodaje, u Bosni i Hercegovini ima puno važnijih pitanja kojima se treba zaokupiti.

Višković ističe da više od 80 odluka Ustavnog suda BiH nije implementirano u Federaciji BiH, ali da za to nema nikakvih posljedica.

Zamoljen da prokomentira činjenicu da lider njegove stranke Milorad Dodik nije došao u Sarajevo na raniji poziv Tužilaštva BiH, a on danas jeste, odgovorio je da "svako ima pravo da cijeni okolnosti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije