Šarović: Vijeće ministara nije nadležno za popis

Fena
Šarović: Vijeće ministara nije nadležno za popis
Foto: Arhiv / Mirko Šarović
Zamjenik čelnika Vijeća ministara BiH (VMBiH) i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da VMBiH nema nadležnosti o pitanju popisa stanovništva

Na potezu su Zavod za statistiku RS-a i Vlada RS-a, dodao je on.

Naveo je da Zavod za statistiku RS-a ima više alternativa i mogućnosti kad je u pitanju objavljivanje rezultata popisa te da ne smatra potrebnim da se VMBiH time bavi.

Šarović smatra da bi bilo pametno da Vlada RS-a uputi odgovarajuće instrukcije Zavodu koji je vlasnik popisnog materijala, jer bi to bila najbolja opcija za otklanjanje nezakonitosti koje su uočili predstavnici RS-a kad su u pitanju rezultati popisa.

Po njegovom mišljenju, rezultati popisa nemaju potpuni kredibilitet zbog jednostrane odluke direktora Agencije za statistku BiH, a da je, zbog važnosti za nastavak evropskog puta BiH, neophodno da odluka o rezultatima popisa bude donesena konsenzusom predstavnika oba entiteta, te svih naroda i građana BiH.

Upitan o eventualnom pokretanju zahtjeva za smjenu direktora Agencije za statistiku BiH, Šarović je rekao da mogućnost za to vjerovatno postoji, ali da ne zna koja je institucija nadležna za to.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije