Šarović: Prije nego odobre uvoz jabuka Rusi dolaze u BiH da provjere stanje

Radiosarajevo.ba
Šarović: Prije nego odobre uvoz jabuka Rusi dolaze u BiH da provjere stanje
Sastanak sa rukovodstvom Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije (Rosseljhoznadzor), održan juče u Moskvi sa ciljem ukidanja zabrane izvoza jabuka, bio je pozitivan.

To je nakon sastanka istakao Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Ruska strana je zadovoljna sa svim što su nadležne službe u BiH uradile na unapređenju sistema izdavanja fitosanitarnog sertifikata i obrasca o porijeklu robe. Mi sada imamo kompletan uvid u proizvodnju količine voća i povrća i izvoznika u Rusku Federaciju i potpuno smo spremni da garantiramo da sistem funkcionira onako kako smo ranije potpisali u protokolu", istakao je ministar dodajući da  uspostavljeni sistem kontrole bh. strana već primjenjuje na izvozu kruške u Rusku Federaciju i da taj sistem u potpunosti funkcionira.

"Ruska strana namjerava, prije konačnog ukidanja zabrane izvoza jabuka, da se prvo uvjeri na terenu u sve što smo uradili, te da onda svoju odluku stavi van snage", naglasio je ministar.

Ruska strane će detaljno analizirati sve što  je dostavljeno te vrlo brzo poslati inspekciju za pregled.

"Nema sumnje da će krajnji rezultat u vezi izvoza jabuke biti povoljan za nas, ali je veoma važno i to da je ovakvim brzim i cjelovitim postupanjem unapređenja i utvrđivanja sistema kontrola bh. strane otklonjena mogućnost da se osim jabuka zabrani izvoz i drugih vrsta voća, prije svega kruške", istakao je ministar Šarović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije