Šarović: Pobijedilo je strpljenje, zajedno smo postigli opći interes

A. B.
Šarović: Pobijedilo je strpljenje, zajedno smo postigli opći interes
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko šarović na današnjoj konferenciji za novinare je izjavio kako su susjedne zemlje "dobile bitku" protiv Srbije zajedničkim snagama te uspjele vratiti naknadu uz povezanost i optimizam.

Šarović je kazao kako je pobijedio zajednički koncept, ali da se ništa ne bi moglo učiniti bez učešća svih zemalja koje su bile pogođene mjerama Hrvatske, odnosno povećanjem naknada za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja u Hrvatsku u na 2.000 kuna.

"Sutra će biti tarifa vraćena na staru cijenu, odnosno na 90 kuna. Pravilnik će biti vraćen na staro i to je uspjeh svih zemalja u regionu, ne samo Bosne i Hercegovine. Drago mi je što sam ja učestvovao u tim procesima i što će BiH sada nastaviti sarađivati s Hrvatskom po starom sistemu", rekao je Šarović.

Ministar Šarović je posebno istaknuo važnost ne narušavanja susjedskih odnosa, što je bio ključ pregovora.

"Pregovori koje smo vodili prethodnih dana nisu narušili naše dobrosusjedske odnose s Hrvatskom. Sve smo radili zajedno i smišljeno te na kraju postigli maksimalan rezultat", istaknuo je Šarović.

Iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske ranije je saopćeno da je sa susjednim državama dogovoreno da se od petka u potpunosti normaliziraju kontrole na granicama. Nadalje, analizirat će se cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu.

"Zaštita potrošača će biti prioritet Ministarstva poljoprivrede, a inspekcijski nadzor voća i povrća provodit će se istim intenzitetom. Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s općim tržišnim standardima – neoštećena, zdrava, čista, ne prezrela te ispravno označena, a stanje plodova mora biti takvo da izdrži prijevoz i rukovanje kako bi na odredište stiglo u zadovoljavajućem stanju - bez štetnika, stranog mirisa ili vlažnosti", naglašeno je iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske.

Podsjećamo da je Hrvatska 14. jula donijela Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima kojim je naknada za inspekcijski nadzor bila povećana za 22 puta, odnosno sa 90 na 2.000 kuna što je stvorilo velike probleme izvoznicima voća i povrća.

Nadležni ministri iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije pozvali su na zajedničkom sastanku u Sarajevu Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorne odredbe Pravilnika.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije