Šarović: Njemačka je najvažniji partner BiH, naš izvoz stalno raste

Radiosarajevo.ba
Šarović: Njemačka je najvažniji partner BiH, naš izvoz stalno raste
FOTO: MVTEO / Šarović na sastanku sa ambasadoricom Uebber

Njemačka je najvažniji spoljnotrgovinski partner Bosne i Hercegovine a izvoz u ovu zemlju je u stalnom porastu, rečeno je na današnjem sastanku  ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića i ambasadora Savezne Republike Njemačke u BiH Margaret Uber. 

Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene između BiH i Njemačke iznosi 4 milijarde KM, a pokrivenost uvoza izvozom 75 posto. „Ovo je za nas sjajan rezultat, s obzirom da je ekonomski, Njemačka vodeća evropska zemlja. Što je još značajnije, mi u u ovu zemlju izvozimo gotov a ne „sirov“ proizvod, naše firme rade i proizvode...Važno je i to da smo pokazali da sa svojim proizvodima možemo biti konkurentni i na ovom velikom tržištu“, istakao je ministar Šarović

Sagovornici su se usaglasili da ovakve, pozitivne trgovinske pokazatelje moraju pratiti i veća ulaganja Njemačke u Bosnu i Hercegovinu. „Ovo je veoma važno pitanje jer postoji veliki interes njemačkih investitora da ulažu u našu zemlju ali oni traže povoljan ambijent za ulaganje, stabilnost i predvidivost poslovanja. Pokazalo se da gdje je uticaj politike veći, tu su ekonomski pokazatelji slabiji i to se mora promijeniti“, naglasio je ministar Šarović.

Istaknuto je da Njemačka ostaje čvrst i pouzdan partner Bosne i Hercegovine u procesu  pristupanja EU, te je naglašena važnost kontinuirane podrške ove zemlje u najvažnijim projektima, kao što su projekti iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije