Tradicionalni marš povodom 8. marta: Niti jedna žena nevidljiva!

Radiosarajevo.ba
Tradicionalni marš povodom 8. marta: Niti jedna žena nevidljiva!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Aktivistička šetnja povodom 8. marta

Fondacija CURE tradicionalno je  i ove godine organizirala aktivističku šetnju/marš povodom 8. marta –110tog Međunarodnog dana žena.

Marša za ženska prava počeo je danas zgrade Parlamentarne skupštine (Trg BiH) sa početkom u 13:30h. Ruta je kreirana s ciljem da početak i kraj marša simbolično formiraju krug (Parlamentarna skupština - BBI – Historijski muzeja BiH) gdje početak kruga predstavlja tačku u vremenu prije 110 godina, kada su hrabre žene iz SAD-a organizovale prvi 8. mart uličnim demonstracijama.

Kraj rute predstavljaju snagu žene današnjice i njihov otpor svim represivnim politikama, koje krše prava žena današnjice, na isti način na koji su to radile i prije 110 godina.

"I dalje nemamo prava na sigurne radne uslove, jedinstvenu socijalnu i zdravstvenu zaštitu i obrazovanje. Nevidljive, društveno marginalizovane žene su svuda oko nas, a institucionalne politike njihov glas ne prepoznaju. Ovaj Marš za ženska prava je naš način da ukažemo na kršenja ženskih prava u Bosni i Hercegovini", poručile su učesnice.

Poruka koju su nosile “Umrežene – Solidarne – Jake” znači da ponosno koračaju za sebe i sve naše prijateljice i sestre iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Nosili su transparente sa različitim porukama: "Niti jedna žena nevidljiva!", "Žena sam, ne ignorišite moje postojanje", "Sluškinje se bude", "Feminista sam, neka sam!" i mnoge druge.

Poručile su da se suprotstavljaju se svim oblicima nasilja – jer za nasilje – NIKADA NEMA OPRAVDANJA!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije