Sarajevo: Suzama, molitvama i cvijećem ispraćeni tabuti srebreničkih žrtava

N. Ka, L. K.
Sarajevo: Suzama, molitvama i cvijećem ispraćeni tabuti srebreničkih žrtava
Radiosarajevo.ba / Sa ispraćaja najtužnije kolone na svijetu
Kamion s tabutima posmrtnih ostataka 35 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine, prošao je danas kroz Sarajevo, te nastavio put prema Potočarima gdje će žrtve 11. jula, nakon 23 godine, biti ukopane.

Najtužnija kolona na svijetu svoj put je jutros počela u Visokom, a u Sarajevu se zaustavila ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gdje su rodbina i prijatelji žrtava, preživjeli, ali i brojni građani odali počast žrtvama.

"Ovo je velika tuga i ja sam izgubila muža, dođem svake godine ovdje da ispratim i odam počast. Smatram da se Srebrenica nikada ne treba zaboraviti. Neki su pouku iz ovog tužnog događaja izvukli, a neki Boga mi i nisu", rekla nam je Fahrija Gagula.

Ifeta Haljković svake godine dolazi da zakači cvijet za kamion koji prevozi tabute i da time oda počast preminulim žrtvama.

„Moj sin je poginuo u ratu u Višegradu, svake godine sam ovdje i ovo me sve podsjeća na golgotu koju smo i mi preživjeli u mom gradu“, govori Ifeta kroz suze.

Tabute žrtava genocida prema Potočarima je iz Visokog ispratila i predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić koja je naglasila važnost čuvanja i širenja istine o dešavanjima na području Srebrenice, ali i cijele BiH.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ovog 11. jula u Potočarima je 16-godišnji Vesid Ibrić, a najstarija Šahin Halilović, rođen 1924. godine. Ove godine bit će ukopana i jedna ženska osoba, Remzija Dudić, rođena 1975. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije