Sarajevo: Sletio Antonov 124 i doveo vojnike i opremu za vježbu EUFOR-a

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Sletio Antonov 124 i doveo vojnike i opremu za vježbu EUFOR-a
Foto: EUFOR / Pripreme za vježbu

U ponedjeljak, 23. septembra, prvim letom Antonova 124 na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigli su osoblje i oprema za najveću godišnju vježbu EUFOR-a „Brzi odgovor 19“.

Ova vježba predstavlja godišnju provjeru sposobnosti EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio svojih rezervnih snaga koje se u stanju visoke spremnosti nalaze u partnerskim državama.

„Brzi odgovor 19“ će se održati u saradnji sa vlastima BiH na lokacijama širom BiH od 7. do 11. oktobra 2019. godine. Glasnogovornik EUFOR-a kapetan korvete Tim Leckey rekao je:

„Ova već uobičajena godišnja vježba pokazuje svim građanima BiH posvećenost EUFOR-a pružanju pomoći u održavanju mirnog okruženja. Ona je također odlična mogućnost za EUFOR da ojača svoju blisku suradnju sa Oružanim snagama BiH i agencijama za provođenje zakona, budući da u raznim scenarijima vježbe djelujemo zajednički.“

Multinacionalni bataljon EUFOR-a blisko surađuje sa Oružanim snagama BiH (OS BiH) i agencijama za provođenje zakona, provodi zajedničku obuku i razmjenjuje vještine i iskustva koji će biti demonstrirani tokom vježbe. Pripadnicima Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, OS BiH i agencija za provođenje zakona će se pridružiti dio rezervnog kontingenta EUFOR-a iz Austrije, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Ujedinjenog Kraljevstva, saopćeno je iz EUFOR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije