Sa Vijećnice odaslane poruke o nestalim osobama: Gdje je?

Radiosarajevo.ba
Sa Vijećnice odaslane poruke o nestalim osobama: Gdje je?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sa Vijećnice odaslane poruke o nestalim osobama
U Bosni i Hercegovini još se traga za najmanje 7.191 osobom nestalom tokom agresije na ovu zemlju, poručeno je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu povodom Međunarodnog dana nestalih.

U znak suosjećanja, solidarnosti i podrške porodicama osoba nestalih tokom rata, večeras je osvijetljena i Vijećnica s pitanjem: "Gdje je? " i porukom: "Imaju pravo da znaju." 

Riječ je o inicijativi MKCK-a i Crvenog krsta/križa BiH.

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. august, koji su proglasile Ujedinjene nacije, ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu. U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u BiH je nestalo oko 35.000 osoba, a danas, dvije decenije nakon rata, traga se za više od 7.000.

Međunarodni dan nestalih: U BiH se još traga za 7.191 osobom

Član kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović iznio je podatke u vezi s radom Instituta u prvih šest mjeseci ove godine.

On je istaknuo kako su prvoj polovini 2018. godine obavljene 663 predvizite, odnosno posjete potencijalnim lokacijama koje su interesantne u konteksu traganja za nestalima, što je veći broj izlazaka na teren u odnosu na referenti period prošle godine kada je obavljeno 508 takvih posjeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije