Sarajevo odalo počast žrtvama Barcelone: Svi smo jedan rod, zaustavimo terorizam

Anadolija
Sarajevo odalo počast žrtvama Barcelone: Svi smo jedan rod, zaustavimo terorizam
I Sarajevo je među mnogim evropskim i svjetskim gradovima koji su odali počast žrtvama nedavnih napada u Barceloni i Cambrilsu u kojima je ubijeno 14, a povrijeđeno više od stotinu ljudi.

Ibrahim Spahić, predsjednik Međunarodnog centra za mir tim povodom u Titovoj ulici organizovao je performans pod nazivom Svi smo jedan rod, zaustavimo terorizam.

Fatima Mehmedović i Nejla Komar, učenice Muzičke srednje škole u Sarajevu, u čast žrtava terorističkih napada ne samo u Španiji, nego u cijelom svijetu, izvele su Albinonijev Adagio, komad koji se tokom opsade Sarajeva izvodio svaki dan u podne za žrtve terora nad gradom i njegovim građanima, upravo na šetalištu La Rambla, gdje je u četvrtak napadač kombijem pokosio pješake.

"La Rambla je simbol slobode i tamo smo zajedno s Pasqual Maragallom marširali za mir i podizanje opsade oko Sarajeva. Oni su čak jednom kvartu u Barceloni dali ime Sarajevo", kazao je Spahić i dodao:

"Ovo je dan kada su ne samo u Barceloni, nego i u drugim gradovima Španije, u Finskoj, u cijelom svijetu nevini civili žrtve terora i nasilja. Vrijeme je da svi mi zajedno, ne samo države, državnici, institucije, vlade, organizacije, nego i svaki čovjek podignemo glas protiv terorizma, protiv nasilja u vlastitoj sredini i da se opsade koje danas vladaju svijetom, a pod krinkom su terorizma, moraju ukloniti zajedno sa uzročnicima i dubokim posljedicama. Izražavamo duboku solidarnost i saučešće najbližima stradalih u svim terorističkim aktima od Barcelone, preko Finske i cijeloga svijeta. Istovremeno želimo da podsjetimo da taj Albinonijev Adagio svira i dalje generacija rođena 1998. i 1999., koja nije upamtila rat i opsade, koja je živjela i živjeće sasvim drugom vrijeme."

U terorističkim napadima u Barceloni i Cambrilsu u četvrtak poginulo je 14, a povrijeđeno više od 100 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije