Sarajevo: Oboren ovosedmični rekord po štetnim česticama, situacija se popravlja

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Oboren ovosedmični rekord po štetnim česticama, situacija se popravlja
Foto: FHMZ / Rezultati koncentracije štetnih PM10 čestica u 21 sat

Prema mjerenjima relevantnih agencija za monitoring kvalitete zraka, koncentracija štetnih čestica u zraku širom BiH, posebno u Kantonu Sarajevo je alarmantno porasla.

Tako su i večeras zabilježeni rezultati lošeg zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Sarajevo i večeras u grupi gradova s najzagađenijim zrakom na svijetu

Aparati Američke ambasade u Sarajevu u 18 sati pokazali su opasno zagađenje u glavnom gradu BiH. Izmjereno je 484 AQI, a Indeks kvaliteta zraka je okarakterisan kao – opasan, što je bio rekordan loš rezultata izmjeren u ovoj sedmici.

U 22 sata isti ti rezultati pokazali su vrijednost zagađenja 336 AQI, što je također opasna koncentracija štetnih čestica u zraku. U 21 sat taj rezultat je bio 355, a u 20 sati 406. 

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda najviša koncentracija štetnih PM10 čestica u Sarajevu izmjerena u 21 sati iznosi 585, a odnosi se na područje Ilidže.

U starom dijelu Sarajeva situacija je bila u 21 sat daleko bolja (46), ali je kritično bilo i u naselju Otoka (542).

Rezultati koncentracije štetnih PM10 čestica u 21 sat - undefined

Foto: FHMZ: Rezultati koncentracije štetnih PM10 čestica u 21 sat

Portal Radiosarajevo.ba je pisao o mjerama koje treba preduzimati u okviru epizode "Upozorenje", pristigle iz Vlade KS, gdje se, između ostalog, zabranjuje kretanje automobila (na potezu glavne saobraćajnice Baščaršija- Ilidža u oba smjera), čiji benzinski motori imaju normu EURO2 i manju ili dizel motori normu EURO3 i manju, uz pojačane kontrole prometne inspekcije uz asistenciju organa MUP-a, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO3. 

Podsjetimo, zbog pojačane koncentracije zagađenih materija u zraku Operativni štab Vlade Kantona Sarjevo je proglasio danas Drugu epizodu "Upozorenje" iz Plana interventnih mjera uz dio mjera iz Treće epizode "Uzbuna", a zbog procjene budućeg stanja zagađenosti zraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije