Sarajevo: Nastavljeno suđenje za genocid u Srebrenici

Fena
Sarajevo: Nastavljeno suđenje za genocid u Srebrenici
Arhiv / Sud BiH

Na suđenju za genocid u Srebrenici, Odbrana Dragomira Vasića uložila je materijalne dokaze, među kojima su i naredbe Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) o mobilizaciji autobusa i kamiona za "evakuaciju civilnog stanovništva".

Vasićev advokat Aleksandar Lazarević uložio je više dokaza o mobilizaciji vozila i nabavci goriva, pojasnivši da se iz tih naredbi vidi da je mobilizacija vršena na osnovu zahtjeva Glavnog štaba preko Ministarstva odbrane.

Lazarević je uložio i dokaze o naređenju Glavnog štaba za mobilizaciju svih raspoloživih snaga, vojnih obveznika u Zvorniku i Vlasenici.

Uložen je i dopis od 13. jula 1995. da zarobljenici učestvuju u poljoprivrednim radovima.

"Nije postojala namjera da zarobljenici budu strijeljani, kako se to kasnije desilo", kazao je Lazarević.

Vasićeva Odbrana uložila je i dokaz o predaji oko 500 Bošnjaka, kao i dokaze da su se 14. jula još vodile borbe u zoni odgovornosti Milićke brigade.

Odbrana Vasića uložila je i dokaze o tome gdje su u julu 1995. primijećene snage 28. divizije Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te dokaze o angažovanju boraca i jedinica 28. divizije.

Uloženi su i dokazi Armije RBiH o uslovima i uzrocima pada Srebrenice.

Pored dokaza koji se odnose na opći kontekst i pojedine tačke optužnice, Lazarević je uložio i dokaze o karakteru Vasića i društvenim okolnostima u kojima je učestvovao.

Među tim dokazima su i zahvale Vasiću iz Haškog tribunala za to što je svjedočio u Haagu.

Za genocid počinjen u Srebrenici, pored Vasića terete se Miodrag Josipović, Branimir Tešić, Danilo Zoljić i Radomir Pantić, koji su optuženi za prisilno premještanje, transport i zarobljavanje, a neki od njih i za pogubljenja muškaraca i žena.

Josipović je, prema optužnici, bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Zvornik, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik zvorničkog Centra javne bezbjednosti (CJB), Zoljić komandant Posebnih jednica policije (PJP) CJB-a, a Pantić komandir Prve čete PJP-a.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. septembar, prenosi BIRN BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije