Sarajevo i jutros hladnije od Bjelašnice: Meteorolozi objavili prognozu do ponedjeljka

Radiosarajevo.ba
Sarajevo i jutros hladnije od Bjelašnice: Meteorolozi objavili prognozu do ponedjeljka
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Jutros je centralnim i istočnim područjima bilo magle i niskih oblaka, a u ostalim djelovima pretežno vedro.

Temperature zraka u 7 sati: Sokolac -15 stepena, Bugojno -9, Sarajevo -8, Livno, Prijedor i Sanski Most -7, Banja Luka, Široki Brijeg i Srebrenica -6, Stolac i Zenica -5, Bijeljina, Grude i Tuzla -4, Doboj i Ivan Sedlo -2, Bjelašnica -1, Trebinje 0, Bihać, Gradačac, Mostar i Zvornik 1, Neum 4 stepena. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 948 milibara, za 6 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Bioprognoza: Uz stabilne vremenske prilike, sunčanije i ugodnije će biti u Hercegovini, dok bi u unutrašnjosti duže zadržavanje magle i naoblake prije podne, mogli uzrokovati poteškoće meteoropatima i hroničnim bolesnicima. U drugom dijelu dana, kod osjetljivih osoba moguće su manje izražene reakcije poput glavobolje, reumatskih bolova i nervoze, usljed blizine pogoršanja. Neophodno je posvetiti pažnju odijevanju i zaštiti od niskih temperatura, tokom jutra i večeri.

Danas se u Bosni i Hercegovini u većini područjima pretežno sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama u centralnim i istočnim područjima će biti magle, koja ponegdje može biti i dugotrajna. U večernjim satima postepeno naoblačenje. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 8, a jugu zemlje do 12 stepeni. U mjestima sa dugotrajnom maglom, temperatura zraka će biti i koji stupanj i niža. U Sarajevu prije podne sa maglom i niskim oblacima. Tokom dana, postupno smanjenje oblačnosti. Najviša dnevna temperatura zraka oko 3 stepena.

U subotu u Bosni pretežno oblačno veći dio dana. Smanjenje oblačnosti u večernjim satima. U Hercegovine prije podne pretežno oblačno, a poslije podne razvedravanje. Vjetar u Bosni slab sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove će biti dugotrajne magle. Vjetar u Bosni slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i -1°C, na jugu zemlje do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 6°C, na jugu zemlje od 9 do 13°C.

U ponedjeljak dugotrajna magla i niska naoblaka se prognoziraju na području Krajine, sjevera, sjeveroistoka te po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne. U Hercegovini, jugozapadu Bosne i na planinama sunčano. Vjetar u Bosni slab istočnog i jugoistočnog smjera. U Hercegovini slab vjetar sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i -1°C, na jugu zemlje do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 4°C, na jugu zemlje od 9 do 13°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije