Krug 99 / Sarajevo: Fašizam je najveća prijetnja u BiH, a neznanje je veliki problem

06. 05. 2018. u 12:02:00 AA

Shares:0

Fašizam je najveća prijetnja u Bosni i Hercegovini koja se uvlači kroz sve institucije države, poručeno je sa današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" u povodu 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe.

"Odavno u kraćoj rečenici nije izrečena veća istina. Fašizam je zaista najveća prijetnja u svijetu, regiji, a posebno kod nas u BiH. Time je obaveza i odgovornost svih nas dobronamjernih ljudi, svih antifašista, da se odlučno i hrabro borimo protiv fašizma, protiv nacionalizma i protiv šovinizma", rekao je uvodničar Muzafer Šehović, koji je na sesiji govorio o pojavnim oblicima fašizma i zadacima antifašista u BiH. 

Lana Prlić, potpredsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH istaknula je da je porazno pričati o fašizmu u 21. stoljeću. 

Stotine antifašista se okupile u Mostaru: Vratit ćemo sjaj Partizanskom groblju

"Nažalost, fašizam je taj koji skreće fokus sa bitnih životnih tema i nekako se uvlači kroz sve institucije. Škole koje svjedočimo u BiH, kao što je primjer škole 'dvije škole pod jednim krovom' su sramota današnjeg vremena", izjavila je Prlić. 

Uvodničar Damir Filipović smatra da je neznanje trenutno najveći problem osnaživanja fašizma u BiH. 

"Mladi ljudi trebaju više da se upoznaju o tome. Drugi problem je mogućnost fašistoidnih osoba da djeluju i jačaju kroz institucije države, amnestirajući historijske ličnosti koje su bile fašistoidne, davajući imena školama, ustanovama i ulicama koje nam u biti stvaraju drugačiji okvir življenja u BiH i kreirajući jednu novu generaciju osoba koje neće nikada znati šta je razlika između fašizma i antifašizma, što imamo sada kao pojavu", poručio je Filipović

KOMENTARI (1)