Sarajevo: Bosna raste, ekipe Civilne zaštite na terenu

Fena
Sarajevo: Bosna raste, ekipe Civilne zaštite na terenu
Foto: RTV Vogošća / Ilustracija

Prema posljednjim mjerenjima, nivo rijeke Bosne i njenih pritoka na području općine Vogošća je u blagom porastu, ali nije dosegao kritične tačke i nema opasnosti od izlijevanja niti opasnosti po imovinu i ljude.

Povjerenici Civilne zastite svakodnevno su na terenu i preventivno djeluju na sprečavanju šteta.

Obilne padavine mogu uzrokovati odrone i pokretanje tla, a prema informacijama sa kojima raspolaže Civilna zaštita na području općine Vogošća sve je mirno. Padavine nisu izazvale reaktiviranje starih klizišta niti pokretanje novih.

Prijedor/ Povratničko naselje Donji Garevac: Nepoznat razlog rasta vodostaja Gomjenice

Pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Nermin Hajro je izjavio da će dalje aktivnosti i mjere ovisiti od prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda, ali da problema ne bi trebalo biti ni u narednim danima.

Za stanovnike koji žive uz vodne tokove preporuka je da poduzmu lične mjere zaštite u smislu da uklone sve ispod mostova ili kanala kako bi voda mogla teći bez problema i kako ne bi došlo do začepljenja korita i izlijevanja vode.

Općina Vogošća je proteklih godina kontinuirano i sistematski radila na izgradnji obaloutvrdnih zidova i druge infrastrukture kako bi se spriječile poplave i aktiviranje novih klizišta, saopćeno je iz Općine Vogošća.

Više o aktuelnoj situaciji u BiH u vezi poplava možete pročitati na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije