Ispovijest saradnika SOA-e: Tražili su da prebacim oružje iz Doboja u Stranjane

Radiosarajevo.ba
Ispovijest saradnika SOA-e: Tražili su da prebacim oružje iz Doboja u Stranjane
Foto: Printscreen / H.Č.: Bio sam saradnik SOA-e od januara do maja

Pripadnik selefijskog pokreta H.Č. iz Zenice skoro četiri mjeseca sarađivao sa hrvatskim obavještajcima. Prilikom vrbovanja prijetili mu zabranom ulaska u Hrvatsku. Za dobro izvedenu akciju prebacivanja naoružanja, obećavali mu posao u Hrvatskoj za njega i njegovu porodicu, piše Žurnal.info.

„Jutro. Slušaj me. Najbolje bi bilo da sada ne pričamo s obzirom da si u društvu. Sljedeći tjedan ćeš jedan dan doći do Krapine ili gdje već, pa ćemo pričati. Platit ću ti trošak benzina i ok“, pisalo je u porukama koje je krajem marta prošle godine Zeničaninu H. Č. poslao Davor mehaničar. 

No, iza imena „Davor mehaničar“ skrivao se službenik hrvatske obavještajne službe SOA. On je bio zadužen da drži na vezi zeničkog selefiju H.Č.

„Bio sam saradnik SOA-e od januara do maja“, počinje svoju ispovijest za Žurnal H.Č., tada zavarivač na privremenom radu u Sloveniji.

Za slovenačke vlasti nije bio sporan. Uredno je dobio vizu, radnu dozvolu, posao. Nije bio opasnost po nacionalnu sigurnost ove članice Evropske unije. Ali njegovi problemi su u Hrvatskoj. Prvo maltretiranje na granici, pa onda i izdvajanje u kasnim noćnim satima. Jednom je, tako, u januaru 2018. godine putovao sam. 

„Na granici su me zaustavili i odveli me u sobu za ispitivanje. Kazali su mi da imaju sve o meni, da sam prijetnja za nacionalnu sigurnost (Hrvatske). Rekli su mi da imam dva izbora. Prvi je bio da potpišem papir i da radim za njih. Drugi je bio – stavit ćeme u zatvor“, prisjeća se H.Č.

Pristao je na saradnju i potpisao „ dobrovoljnu pristupnicu“. Službenik SOA-e, koji mu se predstavio kao Davor, dao mu je i broj telefona (00385923653256). Memorisao ga je kao „Davor mehaničar“. I saradnja je započela. Svaki put, kada bi se H.Č. pokolebao, Davor mu je prijetio da bi njegova porodica mogla imati problema.

Više možete pročitati OVDJE.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije