NS-Zaimović: Odgovorna socijalna politika može smanjiti siromaštvo u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
NS-Zaimović: Odgovorna socijalna politika može smanjiti siromaštvo u Sarajevu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sandra Zaimović
Trenutna socijalna politika u Kantonu Sarajevo ne garantuje raspodjelu socijalnih davanja srazmjernu stepenu socijalne ugroženosti, navodi se u saopćenju Naše stranke.

"To najviše osjete najsiromašniji građani. Rješenje ovog problema, Sandra Zaimović, kandidatkinja Naše stranke za Skupštinu Kantona Sarajevo, vidi u boljem ciljanju sredstava koja se izdvajaju za socijalne politike. Osnovni cilj socijalne politike svugdje, upozorava Zaimović, je smanjenje siromaštva", piše u saopćenju.

“Neophodno je na zdravim temeljima kreirati sistemsko rješenje koje će odgovoriti izazovima siromaštva. Prije svega, najugroženiji građani moraju prioritetno biti uključeni u ekonomske razvojne programe, koji će im omogućiti socijalnu stabilnost neovisno od socijalnih transfera. Nedopustivo je dodatno stvarati jaz između bogatih i siromašnih, jer temelji zaštite bogatih su čvrsto integrisani u samom sistemu oporezivanja, gdje dominiraju indirektni porezi u odnosu na direktne, te gdje su prihodi od socijalnih doprinosa u FBiH veći nego i u jednoj zemlji EU. Tako, na primjer, od ukupnih poreskih prihoda Kantona Sarajevo udio prihoda od poreza na imovinu iznosi 1,49%, dok je udio indirektnih poreza većim od 61 posto. To nam govori da u prikupljanju najvećeg dijela poreskih prihoda Kantona, skoro podjednako učestvuju jedan penzioner s minimalnom penzijom i neko s natprosječnom platom, ukoliko posmatramo egzistencijalnu potrošnju", navodi kandidatkinja za Skupštinu KS-a.

Ukoliko nije zadovoljena pravičnost u sistemu oporezivanja, smatra Zaimović, onda bi se to trebalo ispraviti kroz javne rashode.

"Međutim, ni to nije slučaj. Pojedini transferi u okviru socijalnih davanja, tipa Socijalni program ili Sredstva za pomoć građanima su u velikoj mjeri uopćeni, te su plodno tlo za (ne)namjerne propuste, odnosno malverzacije prilikom dodjele sredstava, što je opet na štetu najugroženijih kategorija u društvu a u korist poslušnih i podobnih stranačkih kadrova aktuelne vlasti", istaknuto je iz Naše stranke.

“Potrebno je reformisati socijalnu politiku, odnosno precizirati socijalna davanja na način da sredstva zaista završe u džepovima mnogobrojnih socijalno ugroženih građana. Ako tome dodamo i bespotrebno nagomilanu javnu admistraciju, koju enormno skupo plaćamo preko 20 godina, što je apsurd u svim zemljama svijeta osim u našoj, evidentna je potreba čitavog niza reformi, koji će smanjiti mnogobrojne nejednakosti među građanima. Trenutni sistem, s jedne strane, omogućava pojedinim političkim krugovima da lagodno i ugodno žive na račun građana, ophodeći se prema javnim sredstvima kao prema vlastitim. Dok, s druge strane, imamo sve veći broj socijalno ugroženih i siromašnih koji su produkt upravo te aktuelne socio-ekonomske politike, koja je i antisocijalna i antiekonomska", navodi se na kraju saopćenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije